Linkovi

Predsednik Džordž Buš dodelio Medalje slobode


Predsednik Buš je dodelio Medalje slobode, najviše civilno američke priznanje, grupi od 10 pojedinaca za njihov doprinos u domenu mira, nacionalne bezbednosti i kulture.

Medalje slobode u svečano ukrašenoj Beloj kući dodeljene su razvnovrsnoj grupi ljudi... U njoj je bivši sovjetski disident Natan Šaranski koji je devet godina proveo u gulagu zbog zalaganja za versku slobodu i ljudska prava. Prema rečima Džordža Buša, Šaranski i dalje zagovara principe da svi ljudi treba da žive u slobodi i da je unapredjenje iste od kritičnog značaja za mir i bezbednost u svetu.

“Sovjetski Savez je danas deo prošlosti ali svet još uvek zna za ime Šaranski. Kao slobodan čovek, postao je politički lider u Izraelu, četiri puta je izvojevao mandat u Knesetu i osam godina služio u kabinetu. On i dalje ostaje borac za slobodu i demokratiju.”

Medalju slobode su takodje dobili: Rut Džonskon Kolvin za borbu protiv nepismenosti, bivši univerzitetski predsednik Norman Frensis za zagovaranje verske i gradjanskih sloboda; britanski istoričar Pol Džonson za zbižavanje judaizma i hrišćanstva i američki istoričar Dejvid MekKalou za biografije dvojice američkih predsednika. Medalja je pripala i legendi bluza Bi Bi Kingu za 50 godina neumornog stvaralaštva i nobelovcu Džošui Lederbegru za rad u domenu genetike. Priznanje je takodje dodeljeno bivšem sekretaru za transport Normanu Mineti za predano službovanje, a posthumno i Džonu Baku ONilu, prvom crncu koji je postao trener jednog profesionalnog bejzbol kluba.

XS
SM
MD
LG