Linkovi

U Pekingu započeli kinesko-američki trgovinski razgovori na visokom nivou


Sjedinjene Države i Kina dogovorili su se da ublaže nesrazmeru u svojim trgovinskim odnosima od 229 milijardi dolara. Američki sekretar za finansije, Henri Poulson, predvodio je delegaciju visokih američkih funkcionera na dvodnevnim razgovorima u Pekingu o kinesko-američkoj trgovini. Medjutim, dve strane se nisu obavezale na bilo kakve rokove niti obećanja o tome kako će razrešiti nesuglasice.

Početak dvodnevnih razgovora na visokom nivou obeležila je zvanična razmena gledišta izmedju američkog sekretara za finansije Henrija Poulsona i potpredsednika kineske vlade Vu-Jia. Najavljeni kao ”strateški ekonomski dijalog,“ razgovori su imali za cilj popuštanje trgovinskih zategnutosti izmedju dve zemlje i proširenje američke podrške slobodnoj trgovini. Profesor kineskog sistema, na univerzitetu Džons Hopkins, Dejvid Lampton, kaže da je ova poseta pozitivan korak ka unapredjivanju trgovinskih odnosa, ali upozorava da ne treba očekivati neposredne rezultate:

”Nije izdato nikakvo saopštenje da se politika menja zbog toga što je došao američki sekretar za finansije. Kinezi ne rade tako. Ali s druge strane, mislim da će oni sa nešto više entuzijazma krenuti u pravcu u kome želimo.“

U Poulsonovoj delegaciji bili su i predsednik američke Centralne banke Ben Bernanki i još četiri sekretara. Poulson je pod pritiskom američkih privrednika i zakonodavaca da se nepopustljivo zalaže za ograničenje sve većeg američkog trgovinskog deficita prema Kini. Američki Sekretarijat za trgovinu kaže da je trgovinski debalans ove godine porastao za 6 odsto, na rekordnih 229 milijardi dolara, pa se Poulson, izmedju ostalog, zalagao za revaluaciju kineskog juana i olakšanje pristupa američkih boznisa kineskom tržištu. Ali profesor Lampton kaže da su Amerikanci verovatno morali da ponude svoje ustupke:

”Kinezi ne veruju da ovo treba da bude jednosmerna akcija, već da obe strane treba da popuste. Ako se od njih traži da popuste, oni su očekivali da vide šta su Sjedinjene Države spremne da učine.“

Američki proizvodjači ističu da veštački nizak kurs juana daje kineskim izvoznicima neopravdanu prednost i čini američku robu manje konkurentnom. Kineski funkcioneri kažu da će eventualno odobriti slobodan kurs juana, ali ističu da bi nagla promena izazvala nestabilnost. Dve strane su takodje razgovarale o intelektualnoj svojini i problemu piraterije u Kini, koja godišnje košta američke kompanije čak 50 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG