Linkovi

Karla del Ponte oštro kritikovala vlasti u Beogradu i Banjaluci


Predsednik haškog suda, Fausto Pokar i glavna tužiteljica Karla del Ponte danas su pred Većem bezbedonosti UN-a u Njujorku govorili o radu tribunala i saradnji sa državama bivše Jugoslavije. Del Ponteova je i danas oštro kritikovala vlasti u Beogradu i Banjaluci.

Karla Del Ponte je ponovila da vlasti Srbije mogu lako uhapsiti generala Ratka Mladića, ali da to ne žele. Podnoseći izveštaj Savetu bezbednosti ona je Akcioni plan vlasti u Beogradu za hapšenje Mladića i drgih begunaca, nazvala "dimnom zavesom", uz ocenu da nesaradnja Beograda sa sa Tužilaštvom i odbijanje da uhapsi i izruči Karadžića i Mladića – predastavlja demonstraciju najvećeg nepoštovanja prema hiljadama nesrpskih žrtava u BiH. To će, smatra Del Ponteova, verovatno decenijama uticati na odnose zajednica u regionu.

Del Ponte je ponovila stav da je nastavak politike uslovljavanja prema Srbiji i BiH, neophodan, a upozorila je da je nedavna odluka NATO da te zemlje primi u program Partnerstvo za mir predstavlja i "snažan signal da se smanjuje medjunarodna podrška Tribunalu".

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar u svom obraćanju Savetu bezbednosti smatra da je uprkos teškoćama u radu Haškog tribunala, poslednjih šest meseci bilo najproduktivniji period za taj sud. Ako sud bude radio sadašnjim tempom posao bi mogao da bude okončan do kraja 2009. godine, kazao je Pokar i naglasio da i pored toga Sud ne bi trebalo da prestane sa radom sve dok Karadžić i Mladić ne budu izvedeni pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG