Linkovi

Lempi: Dezorganizovana država veći problem od organizovanog kriminala


Džon Lempi, sa Merilendskog univerziteta, na nedavnom javnom panelu u Vašingtonu, rekao je da su Albanija, Crna Gora i Makedonija, na dobrom putu da se priključe Evropskoj uniji do 2014, ali da takve njihove težnje zavise od predanosti novog, mlađeg naraštaja političara.

«Da bi se stiglo do tog cilja, sadašnji soj mladih profesionalaca sa juga Balkana, koji su svi predani evropskim integracijama, treba da ostne u svojim zemljama i treba da dobije priliku da uđe u političko vođstvo.»

Lempi dodaje da sve tri zemlje kreću ka reformama, ali da i dalje preostaju veliki izazovi. On je izdvojio zastarelo pravosuđe i sakate finansijske sektore kao područja kojima su najpotrebnija poboljšanja. Prodorna korupcija i izbegavanje plaćanja poreze, karakterišu nekontrolisana lokalna tržišta. Lempi kaže da vlasti treba da počnu da reformišu sopstvenu strukturu.

«Dezorganizovana država je veći problem od organizovanog kriminala», kaže Lempi.

Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori nedostaju strane investicije da bi podstakle razvoj. Lempi ukazuje da mala, isparcelisana tržišta ne deluju privlačno ulagačima iz inostranstva. On je pozdravio nedavno potpisivanje izmenjenog Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, sporazuma CEFTA, koji obuhvata države Zapadnog Balkana i Moldaviju. Tim sporazumom se praktično stvara jedinstveno, veće tržište - uklanjanjem trgovinskih barijera. Bivši američki ambasador u NATO-u, Robert Hanter, kaže da uspeh u regionu podrazumeva saradnju.

«Ako pridobijete Hrvate, Srbe, Bošnjake i druge narode koji su izašli iz bivše Jugoslavije da rade zajedno – tu će biti neverovatno mnogo potencijala», kaže Hanter.

Zvaničnici Evropske unije kažu da su rešeni da integrišu Zapadni i Južni Balkan u evropsku porodicu naroda.

XS
SM
MD
LG