Linkovi

Najava spajanja velikih američkih aviokompanija


Više američkih avio kompanija ovih dana pregovara o mogućem spajanju sa drugim kompanijama ili njihovoj kupovini. Junajtid bi želeo da kupi Kontinental, US Ervejz želi da preuzme Deltu, Er Tren želi da kupi Midvest.

Za sada nije poznato da li će ovi pokušaji biti uspešni. Oni su ipak pokazatelj da avio kompanije smatraju da moraju da se udruže da bi smanjile troškove i da bi izdržale konkurenciju novih avio prevoznika koji nude znatno manje cene.

Pregovori izmedju Junajtida i Kontinentala su opisani kao preliminarni. Ipak, analitičari kažu da bi njihovo udruživanje imalo logike. Kontinental je najveći prevoznik na istoku SAD, u Evropi i Latinskoj Americi, a Junajtid na zapadu i u Aziji.

To bi moglo da stvori najveću avio kompaniju ali i da podstakne druge na slične korake.

Melani Trotman iz «Volstrit Džornala» kaže: «Druge avio kompanije ne žele da ostanu po strani, a u avio saobraćaju veličina igra ulogu».

Analitičari kažu da ima malo sumnje ko će biti najveći dobitnik ako ovi potezi budu uspešni.

«Sa velikim spajanjem putnici i službenici kompanija uvek su na gubitku. Naročito službenici zato što uvek dolazi do ukidanja radnih mesta. Dok oni koji rukovode ovakvim poduhvatima na kraju kupuju stanove na Floridi,», kaže analitičar Majkl Bojd.

«Mislim da bi to dovelo do povećanja cena,» smatra jedan od putnika.

To bi se možda desilo na kratki rok.

Ali, nove veće kompanije bi morale da se odreknu nekih od svojih linija da bi dobile odobrenje vlade za udruživanje. Najveći dobitnici tada bi bili giganti sa niskim cenama – kompanije Southwest i JetBlue.

«Svakako da bi te dve kompanije želele da preuzmnu ono što preostane posle ovih udruživanja. Prema tome, ne bi sve moralo da se završi sa većim cenama.», objašnjava Rendi Piterson, Urednik, časopis «Inside Flyer».

Nisu samo Junajtid i Kontinental u igri. Govori se i o spajanju Nortwest-a i American Aiirlines-a, dok je US Airways nedavno pokušao da preuzme Deltu.

Džej Kenzli, Pilot «Delte» kaže:

«Nismo zainteresovani pošto je to pokušaj bez naše saglasnosti.»

Zaposleni u Delti su danas sasvim jasno rekli šta misle, mada mnogi kažu da su spajanja neophodna da bi se izdržala konkurencija.

«Sa tačke gledišta globalne avio industrije avio kompanije će morati da se konsoliduju i udružuju,» ističe analitičar Deril Dženkins.

XS
SM
MD
LG