Linkovi

Godina na isteku pamtiće se po rekordnim toplotnim talasima


Svetska meteorološka organizacija izvestila je da na listi najtoplijih godina 2006. zauzima šesto mesto i da su mnogi delovi sveta u proteklih 12 meseci bili pogodjeni rekordnim sušama i poplavama. Više o tome od novinarke Lize Šlajn iz sedišta Svetske meteorološke organizacije u Ženevi.

Svetska meteorološka organizacija ukazuje su ove godine mnoge zemlje i čitavi regioni bili suočeni sa rekordnim toplotnim talasima. Tako na primer, u Britaniji je jesen bila najtoplija od 17. veka, a u Holandiji i Danskoj od 18.

Svetska meteorloška organizacija takodje beleži da su sa rekordnim temperaturama bili suočeni Australija i Brazil, kao i mnogi delovi SAD. A Kanada, poznata po hladnoj klimi, imala je do sada najblažu jesen i zimu u svojoj istoriji.

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Mišel Žaro kaže da su teške i dugotrajne suše zahvatile mnoge delove sveta, posebno Rog Afrike.

”Pogodjeno je preko 10 miliona ljudi, a velika nestašica hrane se osetila u nekoliko zemalja Afrike. U Somaliji, na primer, suša je bila najgora u više od deset godina.“

Ali, ni Azija nije bila poštedjenja, dodaje Žaro.

”Milioni hektara useva u Kini su opustošeni, dok je na istoku te zemlje zabeležena nestašica pijaće vode.“

Na jugu Australije suša traje već 30 godina, a u SAD suša je doprinela izbijanju rekordnog broja šumskih požara. Neka područja pogodjena sušama takodje su iskusila teške poplave, što nije neuobičajeno. Jedna od posledica suše je izuzetno suvo i tvrdo tlo koje ne može da absorbuje obimne kiše -- kad konačno padnu.

Naučnici Svetske meteorološke organizacije kažu da je i nekoliko smrtonosnih tajfuna protutnjalo jugositočnom Azijom, od kojih je najgori bio tajfun Durian čije je posledice osetilo oko milion i po ljudi na Filipinima.

Lošim vestima kao da nema kraja: naučnici takodje ukazuju da je ozonska rupa iznad Antakrtika bila u septembru veća no ikada ranije i da se arktički led topi po stopi od oko 60 hiljada kvadratnih kilometara godišnje što je površina veća od Švajcarske.

XS
SM
MD
LG