Linkovi

Bolest senatora mogla bi poremeti balans u korist republikanaca


Senator Tim Džonson, demokrata iz Južne Dakote, operisan je u Vašingtonu nakon što je u srijedu doživio moždani udar. Njegovo stanje je i dalje kritično, a eventualno trajno odsustvo iz Senata - moglo bi da poremeti balans političke moći u tom zakonodavnom domu.

Na Kapitol hilu je saopšteno da je operacija bila uspješna, ali da se još ne može reći da li će demokrata iz Južne Dakote morati da bude podvrgnut još jednoj hiruškoj intervenciji. Ljekari su objavili da je moždani udar bio posljedica bolesti krvnih sudova.

Ukoliko Džonson ne bude mogao da obavlja senatsku funkciju, republikanski guverner Južne Dakote, Majkl Raunds, postaviće novog senatora, vjerovatno republikanca, koji će obavljati dužnost do izbora, tokom naredne dvije godine. Novi saziv Kongresa koji se okuplja 4. januara, sa senatorom Džonsonom ima 51 demokratu i 49 republikanaca.

Ako Džonsona zamijeni republikanac, broj senatora iz obje stranke biće po 50, pa će potpredsjednik Dik Čejni, svojim presudnim glasom - u suštini - kontrolu nad Senatom vratiti republikancima.

Predsjednik je o zdravstvenom senatora Džonsona obaviješten rano jutros, a prva dama, Lora Buš, kazala je TV mreži CBS da se ona i njen suprug mole za brz oporavak senatora iz Južne Dakote.

Pedesetdevetogodišnji Džonson juče je hitno prebačen u bolnicu Univerziteta Džordž Vašington, pošto je tokom konferencije za novinare počeo da gubi svijest i sposobnmost da govori.

XS
SM
MD
LG