Linkovi

Merkel: Evropska perspektiva nije garancija članstva u EU


Savezna kancelarka Angela Merkel danas je u Bundestagu, obrazlažući plan nemačkog predsedavanja EU, ocenila da zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu ulaska u EU, ali da to nije garancija za buduće članstvo u ovoj integraciji.

Nemačka 1. januara 2007. godine preuzima šestomesečno predsedavanje EU. Stabilizacija zapadnog Balkana jedan je od prioriteta kojima će se Berlin, kako je navela kancelarka, posvetiti u tom periodu.

"Svi mi znamo da perspektiva ulaska u EU još nije garancija za kasnije članstvo. Moraju se ispuniti kriterijumi na kojima je zasnovan ugovor EU, kao i kriterijumi ulaska odredjeni odlukama šefova država ili vlada EU. To ne kažem kao pretnju, već kao podstrek za zemlje koje žele da postanu članice i za EU koja mora da vodi računa o tome da ima nužnu sposobnost za prijem novih članica", rekla je Merkelova.

Merkelova je ukazala da "Albanija, Bosna i Hercegocvina, Makedonija, Crna Gora i Srbija imaju takvu perspektivu ulaska u EU" i da se zna da je "uprkos svoj ispravnosti ove odluke, reč o srednjeročnoj perspektivi i da je potrebno obaviti još mnoge pripreme da bi se perspektiva pretvorila u prijem u EU".

Iz ovoga je kancelarka izričito izuzela Hrvatsku, ukazujući da "EU sa ovom zemljom već vodi uspešne pregovore o prijemu".

"Ali, čak i slučaju Hrvatske je još prerano da se navede tačan datum prijema u EU", rekla je savezna kancelarka.

Angela Merkel je rekla da će stabilizacija zapadnog Balkana "svakako biti jedno od težišta" tokom nemačkog predsedavanja Unijom i navela da je, kada je o ovom regionu reč, posebno veliki značaj saradnje EU sa NATO-om i UN.

Ona je podsetila da se uskoro održavaju izbori u Srbiji, te da će Uniji kratko nakon toga "od posrednika UN Martija Ahtisarija stići predlog o tome šta dalje treba da bude sa Kosovom".

"Već sada znamo da će razvoj na Kosovu morati da prati najveća civilna misija evropske bezbednosne i odbrambene politike i da tamo mora da nastane potpuno novi kvalitet u saradnji EU i NATO", istakla je Angela Merkel.

XS
SM
MD
LG