Linkovi

Organizacije za zaštitu potrošača upozoravaju 'onlajn' kupce


Organizacije za zaštitu potrošača u Americi upozoravaju na sve prisutnije prevare onih koji se, u želji da izbjegnu pretpraznične gužve u prodavnicama, odlučuju za trgovinu na internetu. Najveći broj prevarenih i onih koji postanu žrtve krađe identiteta, «upeca» se na lažne e-mail poruke putem kojih im se nude povoljne i primaljive cijene robe i usluga.

Kupovina putem interneta postala je popularan način da se izbjegne gužva u prodavnicama. Monika Skot često kupuje na taj način, jer - kaže – dovoljan je samo jedan klik i narudžba stigne do vašeg doma ili druge željene adrese.

Monika kaže da je internet omogućio da se obiđe i više prodavnica, nego što je to bilo moguće u tradicionalnoj trgovini...

Međutim, tzv. «online» kupovina, može vas dovesti na listu primalaca neželjenih prevarantskih e-mail poruka, od kojih su neke toliko dobro sročene da djeluju stvarno i vrlo primamljivo.

Den Salsburg iz Federalne komisije za trgovinu kaže da su ove godine prvi put registrovane čak i lažne poklon kreditne kartice. U e-mailu vam stigne poruka da ste dobili karticu sa određenom sumom i da dostavite podatke na osnovu kojih će vam biti isporučena.

Pored toga, ove godine, prevaranti su se dosjetili i «transporta»... U poruci vam se kaže da je vaša pošiljka spremna, ali da za njen transport treba da dostavite određene podatke.

Prodavci ne šalju e-mailove u kojima traže vaše podatke, kaže Den Salsburg. Ako dobijete takvu elektronsku poštu, čak i od kompanija sa kojima ste prethodno komunicirali, najvjerovatnije se radi o prevari. Ta poruka, kaže Salsburg, sigurno dolazi od organizatora prevare koji žele da zlouporijebe vaše lične podatake.

Salburg kaže da i sam klik na «zloćudni» link može da bude pogubno. U mnogim slučajevima vaš računar se «zarazi» programima koji se teško detektuju., a prevarntima omogućavaju da se dokopaju podataka koji im trebaju.. Iako neki stručnjaci tvrde da je kupovina na intertnetu apsolutno bezbjedna Seli Harmi iz organizacije AARP koja je ranije okupljala penzionere, kaže da je veoma važno da se u svakom trenutku zna sa kim imate posla.

«Vaša banka ili kreditor ne traže od vas da im svaki čas dostavljate podatke o sebi», savjetuje Harmijeva.

Američki Biro za popis stanovništva prognozira da će trgovina na internetu do kraja godine premašiti 100 milijardi dolara. Organizacije za zaštitu potrošača savjetuju da – ako već kupujete na internetu – trgujete kod provjerenih firmi. Ako ponuda koju dobijete e-mailom djeluje nerealno primamljivo – eksperti savjetuju – takvu poruku izbrišite.

XS
SM
MD
LG