Linkovi

U četvrtak sporazumi o pristupanju Partnerstvu za mir


Srbija, BiH i Crna Gora će u Briselu potpisati okvirni sporazum za pristupanje programu NATO-a Partnerstvo za mir u koji su pozvani na samitu Severnoatlatnske alijanse u Rigi 29. novembra. Od Srbije i Bosne i Hercegovine, kako prenosi Elvir Bucalo zatraženo je i striktno ispunjenje haških obaveza.

Dok se još analiziraju dobre vijesti iz Rige, gdje je Srbija, zajedno sa BiH i Crnom Gorom, pozvana, bez uslovljavanja, da se pridruži Partnerstvu za mir, došao je poziv iz Brisela da se članstvo u bezbjednosnom programu i formalizuje. Stra će, tako, delegacija iz Beograda, koju će predvoditi predsjednik Srbije, Boris Tadić, prisustvovati vanrednoj sjednici Stalnog NATO savjeta, tokom koje će se potpisati pristupnica Parterstvu.

Slične dokumente će sutra potpisati i najviši zvaničnici BiH, predsjedavaći Predsjednistva, Nebojša Radmanović, i predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Tri države, koje su do sada bile jedine u širem evro-azijskom prostoru (sa izuzetkom Bjelorusije) van Partnerstva, imaće od sutra dokumenat o prvom ugovrnom odnosu sa evro- atlantskom zajednicom- Prije nego što su ranije započeti Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju došli do svoje završnice, Alijansa je Beogradu, Podgorici i Sarajevu ponudila učešće u najširem vojno-političkom programu, koji za cilj ima da ojača ojačati zajedničku bebjednost i saradnju.

Za vojni savez je Zapadni Balkan izuzetno važan, a Srbija u integracijama nezaobilazna, kaže generalni sekretar NATO, Jap de Hoop Shefer:

"Kada govorimo o regionu i jedinom konceptu za trajnu bezbjednost i stabilnost, evro-atlantskim integracijama, ne mogu da zamislim regiju u toj integraciji bez Srbije".

Članstvo u Partnerstvu ne znači samo uspjeh- tu je i stalna obaveza transparentnosti nacionalnih odbrambenuh planova i budžeta, demokratska kontrola vojnih snaga, spremnost da učestvuju u operacijama koje se vode pod zastavom UN-a, te da razvijaju tijesnu sardanju sa vojim savezom. Kada je riječ o Balkanu, tu je i obaveza nastavka saradnje sa Hagom, koja nije zaboravljena- naprotiv, jedan od razloga pozivu iz Rige je stav Alijanse da će lakše i ozbiljnije uticati, prije svih na Srbiju, a onda i na BiH da što prije i što uspješnije dovrše "hašku priču".

XS
SM
MD
LG