Linkovi

Premijeri Italije i Izraela veruju u nastavak bliskoistočnog mirovnog procesa


Izraelski premijer Ehud Olmert i njegov italijanski kolega Romano Prodi razgovorali su danas u Rimu o mirovnom procesu na Bliskom istoku. Prodi je izrazio mišljenje da je sadašnji status kvo neodrživ.

Posle posete Nemačkoj izraelski premijer se u Rimu sastao sa predsednikom italijanske vlade Romanom Prodijem koji je izjavio da su potrebni mali koraci kako bi se obnovili mirovni pregovori na Bliskom istoku. Italijanski premijer je izjavio da bi razmena zarobljenika mogla da bude jedan takav korak, dodavši da će taj predlog podneti Savetu Evrope u Briselu. On je naglasio da Izrael mora da bude spreman da reaguje na svaki pozitivan znak iz tog pravca. Prema Prodijevom mišljenju, Izraelci i Palestinci treba da vode direktne razgovore kojima se on nada u bliskoj budućnosti.

”Status kvo nije održiv ni na koji način,“ rekao je premijer Prodi. ”Mirovni proces mora da otpočne. Vreme je za male korake. Svakako nije vreme za medjunarodnu konferenciju o Bliskom istoku,“ zaključio je italijanski premijer. On je izjavio da je iluzija i pomišljati da je mir na Bliskom istoku ostvariv bez ucečšća Evrope i SAD. Prodi je takodje jasno stavio do znanja da Izrael treba da opstane kao jevrejska država.

”Svaki mirovni proces mora da podrazumeva odbacivanje nasilja i priznavanje izraelske države, priznavanje već postignutih sporazuma,“ rekao je Prodi. Dvojica lidera su se takodje osvrnuli na ovonedeljnu konferenciju u Iranu na kojoj je Teheran osporio da se holokaust ikada desio.

Izraelski premijer Olmert je rekao da je teheranska konferencija samo ”još jedan odraz najbrutalnije vrste anti-semitizma“ i ponovo naglasio da odbija svake pregovore sa Iranom. ”Nema dijaloga sa državom koja ne želi da promeni svoju agresivnu i nepomirljivu politiku,“ rekao je izraelski premijer.

On se danas takodje sastao sa papom Benedikom koga je zamolio da u svom narednom obraćanju vernicima apeluje na hrišćane da protestuju zbog osporavanja holokausta. Premijer Olmert je pozvao papu da dodje u Izrael, na šta je papa uzvratio da takvu posetu planira kada se situacija smiri.

XS
SM
MD
LG