Linkovi

Olmert zatražio da Papa pomogne da se ne negira Holokaust


Izraelski premijer Ehud Olmert je prilikom susreta sa papom Benediktom XVI u Vatikanu apelovao na poglavara katoličke crkve da pozove sve hrišćane da se suprotstave onima koji negiraju Holokaust.

Olmert je u kasnijem razgovoru sa novinarima rekao da je pozvao papu da poseti Svetu zemlju što je Benedikt u načelu prihvatio. Olmert se kasnije sastao i sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem.

U medjuvremenu, Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki rekao je da komentar Ehuda Olmerta u ponedeljak znači priznanje da Izrael poseduje nuklearno oružje, dok je Arapska liga zatražila da Izrael objavi pune podatke o svom nuklearnom arsenalu.

U intervjuu za nemačku televiziju Olmert je, kako se čini greškom, implicitno sugerisao da Izrael poseduje nuklearno oružje, izjednačivši svoju zemlju sa SAD, Rusijom i Francuskom, ali su izraelski zvaničnici demantovali da je to bila njegova namera.

Ubijen sudija povezan sa Hamasom

Neidentifikovani napadači ubili su sudiju povezanog sa vladajućom palestinskom frakcijom Hamas, u Gaza Sitiju.

Prema izjavama očevidaca napadači su izvukli sudiju Basama al-Faraha iz kola i ubili ga pred zgradom suda.

Ubistvo je izvršeno u jeku rastućih tenzija izmedju rivalskih palestinskih frakcija – Fataha i Hamasa.

Svedoci tvrde da je Litvinjenko otrovan ranije

Dva ključna svedoka u istrazi povodom ubistva bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka trovanjem radijacijom, koji su i sami bili izloženi radijaciji, u odvojenim izjavama medijima tvrde da su zajedno sa Litvinjenkom bili otrovani još 16. oktobra prilikom posete jednoj firmi za obezbedjenje u Londonu, a ne kao što se do sada smatralo, prilikom njihovog kasnijeg susreta u jednom londonskom hotelu, 1. novembra.

Usporavanje proširenja EU?

Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je u Evropskom parlamentu uoči sutrašnjeg samita Unije da ona mora da zadrži tempo proširenja, ali da će zemlje kandidati morati da ispune stroge uslove za prijem.

Očekuje se da će lideri EU sutra potvrditi odluku ministara spoljnih poslova o delimičnoj suspenziji pregovora sa Turskom zbog odbijanja te zemlje da normalizuje odnose sa Kiprom.

XS
SM
MD
LG