Linkovi

Nastavak izgradnje Medjunarodne orbitalne stanice dobro napreduje


Američka svemirska agencija NASA saopštila je da je prvi izlazak posade šatla Diskaveri u prostor oko Medjunarodne orbitalne stanice bio veoma uspešan. Kako izveštava saradnik Glasa Amerike Šon Marouni, NASA je započela najkompleksniju fazu izgradnje svemirske laboratorije.

Posle, kako je NASA saopštila ”ogromnog uspeha,“ tokom jučerašnjeg, prvog izlaska astronauta u slobodan prostor, započet je veoma komplikovan posao prevezivanja električne mreže na stanici. Posada šatla treba da premesti polovinu privremeno postavljenih solarnih ćelija koje su do sada obezbedjivale struju za stanicu, kako bi krila sa novim solarnim ćelijama mogla da se okreću prema suncu. Direktor leta Džon Kari kaže da je time započeta nova faza izgradnje svemirske stanice i priprema za instalaciju novih komponenti:

”Stanica je do sada bila u početnoj fazi izgradnje i sada moramo da predjemo na trajni sistem napajanja kako bismo mogli da dodamo japanski modul, Kibo, a kasnije i modul Kolumbo.“

Tokom jučerašnje svemirske šetnje od skoro sedam sati, astronauti specijalisti Bob Kurbim i Krister Fuglsang, pričvrstili su veliki konstrukcioni element, težak dve tone, kroz koji prolaze električne instalacije i cevi za hladjenje stanice.

Zamenjena je i jedna neispravna spoljna kamera, a kako su astronauti završili svoje jučerašnje zadatke pre vremena mogli su da se pozabave još nekim poslovima. Ovo je bio četvrti izlazak u slobodan prostor za astronauta Kurbima i prvi za njegovog švedskog kolegu Fuglsanga. Njih dvojica će sutra početi proces prevezivanja električnih instalacija za napajanje. U medjuvremenu, menadžeri NASE dali su zeleno svetlo za povratak šatla na zemlju, pošto su zaključili da mala oštećenja na levom krilu i donjem delu trupa nisu ozbiljna. Od katastrofe šatla Kolumbija, 2003. godine, agencija posle svakog leta krajnje pažljivo pregleda termozaštitni omotač svake letelice.

XS
SM
MD
LG