Linkovi

Predsjednik Buš u Pentagonu nastavio konsultacije o promjeni strategije u Iraku


Predsjednik Džordž Buš polako privodi kraju seriju konsultacija čiji je cilj redefinisanje strategije u Iraku. Novinar Glasa Amerike Skot Sterns, prenosi da predsjednik namjerava da smjernice nove politike objavi početkom naredne godine.

Predsjednik Buš se na posljednjem javnom sastanku uoči objavljivanja odluke o promjeni strategije u Iraku, konsultovao sa vojnim čelnicima.

«Svoj plan objaviću nakon duge i pažljive analize. Ne želim da žurim sa krupnim odlukama. Potrebno je da našim trupama jasno kažemo da ćemo im omogućiti sva neophodna sredstva i strategiju koja će rezultirati uspjehom»

Predsjednik je dodao da je u interesu Amerike da pomogne iračkog vladi da se održi, odbrani i bude saveznik u širem ratu protiv terorizma.

"Nećemo odustati. Ulog je veoma veliki i moguće posljedice suviše ozbiljne da bi Irak prepustili ekstremistima koji žele da naude američkom i iračkom narodu."

Tokom posjete Pentagonu, predsjednik Buš se sreo sa članovima Generalštaba združenih snaga, njegovim načelnikom, generalom Piterom Pejsom, odlazećim sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom i Ramsfeldovim nasljednikom, Robertom Gejtsom.

Uoči dolaska u Pentagon, Buš je telefonirao iračkom predsjedniku Džalalu Talabaniju i kurdskom regionalnom vođi Masudu Barzaniju.

Ove sedmice, američki predsjednik se konsultovao i sa sunitskim potpredsjednikom Iraka, Tarikom al-Hašimijem, čelnicima američke vojske u Iraku, kao i sa visokim funkcionerima Stejt Dipartmenta i Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Portparol Bijele kuće, Toni Snou rekao je, u međuvremenu, da razmatranje promjene politike prema Iraku nije ni na koji način usporilo tekuće vojne operacije u toj zemlji.

"Nismo se vratili u kasarne, odložili oružje i riješili da čekamo novu naredbu. Operacije protiv terorističkih ćelija u Bagdadu se nastavljaju nesmanjenom žestinom, a proteklih sedmica vrlo smo aktivni i u provinciji Anbaru."

Snou kaže da predsjednik želi da se odluka o novoj strategiji donese što skorije, ali da to bude dobra odluka koja će povratiti povjerenje američkog naroda. Anketa koju su sproveli Washington Post i TV mreža ABC News ukazuje da čak 70 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji Buš rukovodi politikom prema Iraku.

Većina ispitanika vjeruje da SAD gube rat i podržavaju povlačenje glavnine borbenih snaga iz Iraka do 2008. Istovremeno opada i ukupna predsjednikova popularnost. Anketa koju su objavili list USA Today i agencija Gallup govori da većina, 54 odsto Amerikanaca, sada vjeruje da će istorija predsjednika Buša svrstati u kategoriju ispod prosječnih ili loših američkih šefova države.

To je dvostruko lošiji pokazatelj popularnosti, nego što je to bio slučaj kod bilo kog od petorice Bušovih prethodnika na funkciji predsjednika.

XS
SM
MD
LG