Linkovi

Nastavak pregovora sa EU tek posle formiranja nove vlade Srbije


Nastavak pregovora sa Evropskom unijom biće moguć tek posle formiranja nove vlade Srbije i njenog jasnog stava da će saradnju sa Haškim sudom završiti hapšenjem svih optuženih za ratne zločine.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su u ovom trenutku male šanse da Srbija nastavi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Ubeđen sam, rekao je Tadić, da ćemo evropske sagovorike uspeti da ubedimo da se pregovori nastave što pre, nezavisno od ispunjenja uslova saradnje sa Haškim tribunalom.

Međutim, visoki funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović tvrdi da u Briselu očekuju da posle parlamentarnih izbora, nova vlada podrži predsednika Srbije Borisa Tadića u nastojanju da se uhapsi haški optuženik Ratko Mladić. Brisel očekuje odlučnu vladu koja je konačno jedinstvena u pogledu saradnje sa Sudom u Hagu, rekao je Svilanović.

A šef diplomatije Vuk Drašković izjavio je da je posle prijema Srbije u Partnerstvo za mir u Beogradu stvorena pogrešna predstava da je taj prijem samo dokaz kako je Srbija u pravu kad ne prihvata uslovljavanja. To nije tačno i nije se smelo javno govoriti, rekao je ministar inostranih poslova Srbije. Drašković je, pitanje da li srpski političari treba javno da se izjasne za hapšenje haškog begunca Ratka Mladića, odgovorio da se iz Brisela zahteva da se kroz snažnu kampanju kakva je, na primer, vođena oko usvajanja novog ustava, srpski političari obrate građanima i objasne o čemu se radi i da se istovremeno pošalje i poruka haškim beguncima.

Drašković je najavio mogućnost da u mesecima posle parlamentarnih izbora Kontakt grupa i Savet bezbednosti nametnu rešenje za status Kosova i podsetio da je posle rata sa NATO paktom 1999. godine, Kumanovskim sporazumom Srbija izgubila svu vlast u toj pokrajini.

XS
SM
MD
LG