Linkovi

Angela Merkel: Evropa mora da preuzme odgovornost na Balkanu


Savezna kancelarka Angela Merkel rekla je danas u Berlinu da Nemačka namerava da u prvoj polovini 2007. godine proces određivanja statusa prati tako da on pomogne Kosovu, ali i da obezbedi da Srbija i region nastave demokratski razvoj.

U razgovoru sa stranim novinarima akreditovanim u Berlinu, Angela Merkel je najavila da će, kada je o rešavanju pitanja Kosova i o stanju na Balkanu reč, posebna pažnja biti posvećena „uspešnoj saradnji EU i NATO, s obzirom da treba računati sa daljim prisustvom vojnih snaga u regionu“.

Nemačka 1. januara 2007. preuzima, posle Finske, šestomesečno predsedništvo Evropskom unijom (EU). Angela Merkel je istakla da u predstojećem periodu „Evropa mora da pokaže da je sposobna da preuzme odgovornost“ na Balkanu.

Prema letos formulisanoj želji EU posle određivanja statusa Kosova, UNMIK bi trebalo da zameni misija EU sa opsežnim ovlašćenjima.

Politički direktor minstarstva inostranih poslova u Berlinu Mihael Ssefer je nedavno na međunarodnoj konferenciji o nemačkom predsedništvu EU rekao da će Kosovo biti „najhitniji i najteži spoljnopolitički problem tokom nemačkog predsedništva“.

Shefer je najavio da će se EU vrlo brzo posvetiti predlogu budućeg statusa koji posle izbora u Srbiji bude ponudio posrednik UN Marti Ahtisari. Istovremeno je najavio da Berlin, kada je reč o zamrlim srpsko-albanskim pregovorima o Kosovu, planira da uloži znatan posrednički napor, ali upozorio da „neće tolerisati taktiku odugovlačenja ni jedne strane“. Shefer je takođe naveo da je za Kosovo „potrebno rešenje koje će biti fer za obe strane“.

XS
SM
MD
LG