Linkovi

Kaže se da posedovanje informacija znači imati uticaj i moć


Da bi ostali na vlasti, korumpirani pojedinci i organizacije širom sveta cenzurišu, hapse pa i ubijaju novinare koji otkrivaju informacije o kriminalnim aktivnostima i zloupotrebi vlasti. Novinari su danas suočeni sa brojnim opasnostima-- od legalizalovanog šikaniranja do ubijanja.

Novinar Medi Kisej traži od lidera svoje njegove zemlje Gambije da shvate da imati vlast ne znači posedovati privilegije, već imati odgovornost u službi narodu. Kisej je nedavno bio u poseti SAD da bi primio nagradu Sloboda štampe, koju dodeljuje nevladina organizacija Komitet za zaštitu novinara. Vlasti u Gambiji smatraju nezavisne novinare agentima političkih rivala, a ne zagovornicima potlačenih kaže Kisej koji je bio zatvarana 2000. i 2006. To je bilo upozorenje drugim novinarima, smatra on.

“Poruka je strah, strah i strah. Kada sam bio hapšen i tretiran tako loše da se to graničilo sa torturom, moje kolege koje su saznale o tome počele su dobro da razmišljaju šta i kako da rade. ”

Iračka novinarka Atvar Bajat je takodje dobila nagradu Sloboda štampe--ali posthumno pošto je jedna 80-toro novinara ubijenih u Iraku od 2003. I Hajatulah Kan iz Pakistana je jedna od oko 600 novinara ubijenih širom sveta od 1992...

Kokmitet za zaštitu novinara je saopštio da 85 odsto ubica novinara nije izvedeno pred lice prave i počinioci -- autokrate, ratni komandanti i krijumčari drogom--ostaju na slobodi. Izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara, Džoel Sajmon (Joel Simon) kaže da se novinari danas suočavaju sa novim izazovom, kako on kaže, “ demokritatora” , odnosno autoritarnih vlastodržaca, koji koriste demokratska načela da bi podrili demokratiju.

“To znači da moramo utrošiti značajnu energiju da bi smo dokumentovali sofisticiranija i suptilnija zlostavljanja, objavljivajući ih i objašnajvajući svetu i našim biračima o tome šta se dogadja. Takva zlostavljana su prikrivenije prirode.”

Sajmon primenjuje izraz “demokritator”na ruskog predsednika Vladimira Putina, čija vlada je usvojila nove zakone i ograničila aktivnosti medija, nevladinih oganizacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Putin je takadje kritikovan za, kako mnogi smatraju, zakasnelo i blago reagovanje na smrt novinarke Ane Politikovske, koja je kritikovla ruskog lidera i rat u Čečeniji. Na njenoj sahrani, britanski ambasador u Moskvi, Antoni Brenton, rekao je da je Kremlj svestan da ubistvo Politikovske nije izolovan incident.

“Oni znaju da je smrt ovakvih novinara bolest Rusije, sa kojom treba da se uhvate u koštac da bi preobrazili Rusiju u demokratiju i društvo, koje oni i mi želimo za tu zemlju..”

Imena tih novinara su ukresana na jednoj ploči na groblju u Arlingontu u državi Virdžiniji, u blizini Vašingtona. Gambijski novinar Medi Kisej je svestan da bi jednog dana njegovo ime moglo biti dodato na toj ploči. Uprkos tome, on je rekao da rizikuje svoj život ” pošto neko mora da govori u ime zanemelih.”

XS
SM
MD
LG