Linkovi

Anan upozorio SAD da ne žrtvuju svoje ideale u borbi protiv terorizma


Kofi Anan je simbolično izabrao za mesto svog oproštajnog govora muzej i biblioteku predsednika Harija Trumana u Indipendensu, u državi Mizuri. Obraćajući se prisutnima, medju kojima je bilo i političara i naučnika, Anan je pohvalio nastojanja predsednika Trumana da pomogne u obnovi Evrope posle Drugog svetskog rata. Mada generalni sekretar nije direktno pomenuo administraciju predsednika Buša, ipak je jasno stavio do znanja da nije zdovoljan aktuelnim vodjstvom SAD.

“Vi Amerikanci ste učinili toliko mnogo u proteklom veku da biste izgradili efikasan multilateralni sistem, sa UN u središtu. Da li vam je on danas - 60 godina kasnije, manje potreban i da li ste vi njemu danas manje potrebni? Siigurno ne. Više nego ikada, Amerikancima kao i ostatku čovečanstva potreban je globalni sistem koji funkcioniše, putem kojeg ljudi širom sveta mogu da se zajednički suoče sa globalnim izazovima. Da bi funkcionisao, taj sistem vapije za dalekovidim američkim liderstvom u skladu sa Trumanovom tradicijom.”

Anan je upozorio Vašington da ne napušta ideale dok vodi borbu protiv globalnog terorizma.
“Ova zemlja je istorijski predvodila globalni pokret za ljudska prava. Ali, to vodjstvo može da se održi jedino ako Amerika ostane verna svojim principima i u okviru borbe protiv terorizma. Kada se čini da ona napušta svoje prinicpe, uključujući - i u borbi protiv terorizma, kada se čini da napušta sopstvene ideale i principe, njeni prijatelji su, prirodno, zabrinuti i zbunjeni.”

Anan je u više navrata pomenuo ime Harija Trumana i izdvojio SAD u pozivu zemljama da, kako se izrazio, postupe ispravno i pridržavaju se pravila.

“SAD su dale svetu primer demokratije u kojoj je svako, uključujući i one najmoćnije, podložan pravnim ograničenjima. Sadašnji trenutak nadmoći u svetu, daje joj neizmerno vrednu priliku da te iste principe učvrsti na globalnom nivou. Kao što je Hari Truman rekao: ‘Svi moramo da priznamo da, bez obzira koliko velika bila naša moć, moramo da uskratimo sebi slobodu da uvek činimo ono što želimo’.”

Posle govora, Anan je odbacio sugestiju jednog od prisutnih da su njegovi komentari bili napad na spoljnu politiku SAD, rekavši da ništa ne može biti dalje od istine. Prema njegovim rečima, svetu su potebni američko vodjstvo i saradnja sa drugim zemljama u okviru multilateralnog sistema.

XS
SM
MD
LG