Linkovi

Ministri Evropske unije: Podrška Srbiji, bez nastavka pregovora


Današnji skup Evropskog saveta je prošao bez dogovora o tome da se sa Srbijom nastave pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - čak i uslovna forma nastavka pregovora nije bila prihvatljiva za neke od članica EU, posebno ne bez jasnih dokaza o punoj saradnji Beograda sa Hagom.

Nejedinstvo Evropljana, iskazano danas u toku rasprave o mogućem nastavku pregovora sa Beogradom, za srpsku stranu znači samo potvrdu ranijih odluka Saveta- pregovori, prekinuti maja ove godine zbog izostanka obećanog transfera u Hag Ratka Mladića, neće biti obnovljeni dok se ova medjunarodna obaveza Srbije ne ispuni.

Pred i tokom sastanka evropskih ministara, čuli su se različiti pozivi da se razmotri mogućnost obnavljanja pregovora- Italija i Španija su bile za stavljanje na raspravu ove teme i predloga, medjutim, kako je najveći deo današnjeg toka sastanka "progutala" rasprava o tome šta da se čini sa Turskom, zaključeno je da će se o Srbiji raspravljati nekom drugom prilikom.

To, praktično, znači, ne pre izbora u Srbiji, a sudeći i po čvrstom stavu nekih od članica, medju kojima su velika Britanija, Francuska, Irska i Holandija, nikako pre podnošenja jasnih dokaza da Beograd u punoj meri saradjuje sa Hagom.

Ministri danas pozdravljaju progres kakav je napravila Srbija, posebno na polju makroekonomske stabilnosti, pozivaju na nastavak reformi, posebno usmerenih prema nezavisnosti sudstva i jačanju civilne kontrole nad bezbednosnim sektorom. Oni naglašavaju da je jasna evropska perspektiva za Srbiju, ali, ovom prilikom, ništa više od toga.

To je i navelo Austriju, Španiju, Italiju, Madjarsku i Sloveniju da se ograde od ovakve uopštene poruke Beogradu, tražeći više i konkretnije. Medjutim, s obzirom na raspoloženje koje je prevladalo na sastanku, Brisel će sačekati izbore i njihove rezultate, a potom i jasne korake Beograda prema zaključenju saradnje sa Haškim sudom.

XS
SM
MD
LG