Linkovi

Vlasti u Beogradu očekuju da će Brisel poslati pozitivan signal


Vlasti u Beogradu očekuju da će Brisel poslati pozitivan signal, ali da to ne znači da će pregovori sa Srbijom biti nastavljeni. Savetnik premijera Vladeta Janković izjavio je da ne bi trebalo da iznenadi ako pregovori o pridruživanju budu odblokrani. Po mom saznaju takvih nagoveštaja ima, ali to nikako ne znači da će se to i dogoditi, rekao je Janković i dodao da je još uvek vrlo tvrd otpor određeih zemalja bilo kakvom popuštanju. Janković je istakao značaj završetka saradnje sa Haškim tribunalom za nastavak pregovora sa EU i naveo da Vlada neće proglašavati poteru za haškim optuženikom Ratkom Mladićem jer više veruje u dela, nego u krupne reči.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da Srbija ne treba da bude problem koji se rešava u Briselu i da u Srbiji treba stvoriti vrednosti koje će je približiti Evropi.

Predsednik parlamentarne skupštine OEBS Jorn Lenmarker pozdravio je napore Srbije na putu ka evropskim intergacijama i istakao da sve zemlje moraju da ispune određene standarde da bi postale članice Evropske unije. Cilj je Evropa u kojoj granice postoje, ali nisu prepreka a to je posebno važno za Srbiju čije stanovništvo ne živi isključivo unutar njenih granica, rekao je Lenmarker.

A predstavnici evropskih nevladinih organizacija ocenili su da je potrebno uspostaviti saradnju nevladinih organizacija zapadnog Balkana i država članica Evropske unije.Učestvujući u radu konferencije Fonda za otvoreno društvo jedan od autora studije posvećene toj temi Džeremi Smit izjavio je da je uticaj nevladinih organizacija na proces pridruživanje dosta važan i da one treba da lobiraju unutar Evropskog saveta i Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG