Linkovi

Ako pažljivo planirate možete uživati u prazničnoj hrani


Pretpraznična atmosfera uveliko zahvata Sjedinjene države i već se čuju poruke tipa - ako pažljivo planirate, možete uživati i u prazničnoj hrani i garderobi.

Praznici su minsko polje za višak kalorija, ali se lako može sprečiti dobijanje viška kilograma. Dr. Dejvid Kac sa medicinske katedre na Jelu objavio je nekoliko saveta za prazničnu navigaciju. Za početak opredelite se, kaže ovaj stručnjak, za kvalitet, a ne kvantitet. Uživajte u hrai koju volite i zanemarite ono što možete jesti bilo kada. Jedna unca sira već ima sto kalorija, stoga ograničite grickanje predjela. Zatim - čuvajte se varijante švedskog stola. Sam pogled na njega zapravo stimuliše apetit. S druge strane, gladovanje čini kasnije pretrpavanje stomaka još verovatnijim.

Pojedite nešto pre obroka, poput jabuke, da bi ste utolili veliku glad. Kad počne obrok razgledajte i planirajte. Identifikujte šta zbilja volite i ograničite količinu hrane na tanjiru. Jedite najviše nisko kaloričnu hranu koja zasićuje poput salata i povrća i minimalno konzumirajte puter i sosove. I dok jedete, pravite pauze i uživajte. Spustite nož i viljušku izmedju zalogaja i uživajte u proslavi. Istraživanje ukazuje da ako jedete sporije dajete šansu stomaku da registruje da je sit. I konačno krećite se. Bez obzira da li je reč o skijanju, igranju ili jednostavnoj šetnji, vežbe će vas za praznike učiniti srećnijim i zdravijim

XS
SM
MD
LG