Linkovi

Na vrhu liste praznične kupovine – sofisticirana tehnologija


Sezona praznične kupovine je već počela i ove godine se na vrhu liste nalazi sofisticira tehnologija. Analitičari kažu da se već nude veliki popusti na elektroniku, sa ciljem da se privuče što više kupaca.

Prosječan američki potrošač će ove godine na božićne poklone potrošiti gotovo 800 dolara. Kupuju se digitalne kamere, MP3 plejeri, sistemi za video igrice i različiti elektronski aparati. Analitičari predviaju da će kupce najviše privući televizori sa ravnim ekranom. Cijene su već pale za 10%, kaže Skot Krugmen iz Nacionalne federacije prodavaca.

Prije par godina, najtraženiji poklon su bili DVD plejeri od 20 dolara. Prošle godine to je bio laptop od $300, a ove godine TV prijemnike visoke (HD) rezoucije možete dobiti za manje od hiljadu dolara.

Ako veliki ekran nije na vašoj listi, i želite nešto manje, Microsoft za vas ima Zune video plejer - konkurencija Apple-ovom IPOD-u. Ne samo da ima veći ekran i FM radio, Zune, po riječima Bila Gejtsa, nudi i ono što IPOD nema - mogućnost da razmjenit muziku s drugim vlasnicima Zune-a.

Zune box vam poželi vam dobrodošlicu u Društvo, a to je nešto što nudimo kao novo i drugačije, kaže Bil Gejts.

Proizvođači telefona kažu da sve to može da obavlja nova generacije mobilnih telefona. Nokia N-95 još dolazi u paketu s GPS-om (globalnim sistemom pozicioniranja) da se slučajno više nikada ne izgubite. Kada ne pričate s prijateljima, telefon možete koristiti i kao muzički ili video plejer. Za ljubitelje video igara, tu je svakako Nintendo Wii po cijeni od 300 dolara.

Analitičar Žan Pjer Ofre kaže da je konzola namijenjenja mlađoj publici, jer je riječ o aparatu koji je za razliku od Sonijevog plejstejšna namijenjen isključivo za igranje.

Plejstejšn nudi nešto što drugi nemaju - Blue-Ray DVD tehnologiju koja se na tržištu nadmeće sa Tošibinim HD-DVD. Analitičare poslovnih zbivanja to nadmetanje podsjeća na borbu koju su 1980-tih vodili tehnološki zastupnici VHS i Betamax tehnologija.

XS
SM
MD
LG