Linkovi

Buš angažovan u intenzivnim konsultacijama o američkoj politici prema Iraku


Predsednik Buš je krenuo od Stejt departmenta, u želji da čuje mišljenje dilomata i zvaničnika najvišeg ranga koji rade na obnovi Iraka.

Predsednik Buš je preispitivanje diplomatskih i političkih opcija pokrenuo najpre sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs i članovima njenog tima kako ovde u Vašingtonu tako i u Bagdadu.

Nakon tih razgovora iza zatvorenih vrata u kojima su učestvovali i zvaničnici stacionirani u Iraku, predsednik Buš se obratio novinarima:

”Cenim savete ljudi na terenu jer su oni važni u procesu definisanja novog puta napred u Iraku.“

Predsednik Buš je govorio uopšteno, izbegavši da pruži bilo kakve pojedinosti o svojim konsultacijama u Stejt departmentu. On se zahvalio svima onima koji rade na Iraku i najavio da će njihove preporuke priključiti onima koje dobije od vojnih zvaničnika i spoljnih stručnjaka. Buš je naglasio da svi dele isti cilj -- stvaranje Iraka koji samostalno opstaje i koji se sam brani.

“Moramo da obezbedimo da nastojanja i preporuke Državnog sekretarijata i Sekretarijata za odbranu budu koordinisani tako da, kad se budem obrato američkom narodu, svi znaju da sam saslušao predloge iz svih sfera državne uprave i da put napred vodi ka ostvarenju cilja -- ka uspehu.”

Predsednik Buš je ukazao da su u fokusu razgovora o Iraku, vodjenih u Stejt departmentu, takodje bile susedne zemlje u čijem je interesu da Irak uspe.

“Verujemo da većina tih zemalja shvata da je očuvanje društva kao nosioca funkcionalne demokratije i u njihovom interesu. Na nama je da fokus njihove pažnju i napora tako usmerimo da pomognu Iračanima da u tome uspeju.”

Džordž Buš je prošle nedelje primio preporuke dvostranačke grupe koja je proučila situaciju u Iraku i koja je pozvala Bušovu adminsitraciju da u rešavanje iračkog problema direktno angažuje Iran i Siriju. Medjutim, Bela kuća odbija da stupi u direktne razgovare sa Teheranom dok Iran radi na programu obogaćivanja uranijuma.

XS
SM
MD
LG