Linkovi

”Zamrznuta Nojeva barka“ ima za cilj sprečavanje izumiranja živih bića


Naučnici predvidjaju da će tokom narednih 30 godina četvrtina životinja iz roda sisara biti suočena sa opasnošću od izumiranja. U nameri da spase neke od najkritičnije ugroženih, medjunarodni konzorcijum naučnika oslonio se na genetiku.

Slonovi, nosorozi, veliki panda medvedi... neke su od najugroženijih životinjskih vrsta, zajedno sa mnogim primatima. Na primer, šezdesetih godina u svetu je bilo manje od 200 grivastih majmuna. Zahvaljujući odgajanju u rezervatima njihov broj je povećan, ali još se vode kao ozbiljno ugroženi. Naučnici veruju da bi tokom narednih 30 godina četvrtina sisara mogla da izumre, a situacija je loša ako ne i gora za mnoge ptice, ribe, reptile i vodozemce. Cilj projekta Zamrtznuta Nojeva barka jeste da se prikupe i sačuvaju genetski otisci ugroženih životinja. Osnivač projekta, profesor genetike Brajan Klark, dobio je tu ideju kada je proučavao retke puževe:

”Ispitivali smo genetske promene u razvoju vrsta, ali još tokom ispitivanja neke od tih vrsta su izumrle. To se odnosilo na neke puževe i čovek bi mogao da pomisli da oni nisu toliko značajni. Ali ovi su bili vrlo korisni za proučavanja i to je bila katastrofa, jer smo upravo bili u procesu otkrivanja novih činjenica u vezi sa postankom vrsta.“

Klark i neke od njegovih kolega pokrenuli su projekat Zamrznuta Nojeva barka“ i pozvali istraživačke centre širom sveta da doprinesu tako što će sačuvati tkiva i DNK ugroženih vrsta.

”Značaj čuvanja DNK nije samo u naučnim podacima koji bi inače bili izgubljeni, već i u estetskom aspektu da se očuvaju bića koja znamo i koja smo videli.

Za početak, projekat je usmeren ka hiljadama životinja koje bi mogle da izumru tokom nekoliko decenija. Uzorci stižu iz zooloških vrtova, centara za konzervaciju i od životinja uhvaćenih u divljini:

”Sva ta fantastična bića... želeli bismo da saučuvamo ne samo njihove fotografije već i podatke o njima. Razlog je estetički koliko i naučni jer nam se čini da ne bismo smeli da uništavamo svet i da pri tom ne činimo ništa da to sprečimo.“Profesor Fil Rejnbou je zoolog u londonskom Prirodnjačkom muzeju:

”Neminovno je, uprkos najboljim namerama, da životinje izumiru i bila bi tragedija ako negde ne bismo sačuvali njihov DNK. To ne može da zameni njihovo očuvanje, ali je veoma važno. Mi moramo da sačuvamo životne sredine.“

Projekat Zamrznuta Nojeva barka je primarno istraživačkog karaktera, sa ciljem da se za buduće generacije sačuvaju barem genetski podaci o biorazličitosti našeg sveta.

XS
SM
MD
LG