Linkovi

Međunarodni dan ljudskih prava obeležen u Srbiji


Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je građane da budu tolerantniji prema svima u svom okruženju i izjavio da je njegov idel da svaki građanin bude zaštićen bez obzira na pol, uzrast, boju kože.

Tadić je upozorio da se u Srbiji ponovo pojavljuju političari koji govore o ratu i o prekrajanju granica u regionu i time ugrožavaju prava ne samo građana rbije već i naših suseda. Zemlja koja to čini gubi međunarodni kredibilitete i nema mogućnosti da se bori za svoja državna i nacionalna prava, rekao je Tadić. Predsednik Srbije i bivši ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić posetili su i štand Udruženja studenata sa hendikepom i protest vojnih beskućnika koji su obeležili Dan ljudskih prava. Ljajić je tim povodom rekao da Srbiji treba zakon o antidiskiminaciji i institucija obudsmana, odnosno zaštitnika građana.

Udruženje studenata sa hendikepom obeležilo je Dan ljudskih prava pokretanjem dugoročne akcije u kojoj će pokušati da izdejstvuju da javni prevoz u Beogradu postane dostupan svima. Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da kada se govori o ljudskim pravima u Srbiji u najopštijem smislu, napretka svakako ima, da su u međuvremenu propisi postali bolji, jer je i politički stav postao bolji, ali poštovanje ljudskih prava ide sporo i teško. Dimitrijević smatra da je najvažnije ono što treba sami građani da urade, a to je kultira ljudskih prava i poštovanje ljudskog dostojanstva.

Fond za humanitarno pravo je povodom Dana ljudskih prava saopštio da vlada Srbije ozbiljno ograničava uspostavljanje vladavine prava time što ne hapsi haške optuženike koji se skrivaju u Srbiji i što ne sprovodi reforme u policiji, vojsci i bezbednosnim službama.

XS
SM
MD
LG