Linkovi

Grupa za borbu protiv kriminala nadgleda sadržaje na Internetu


Policije nekoliko zemalja engleskog govornog područja udružile su snage u borbi protiv zlostavljanja dece putem Interneta. Virtuelna globalna radna grupa za borbu protiv kriminala pomoći će zemljama da razmenom podataka pomognu deci koja bi mogla da budu žrtve manijaka.

Protiv zlostavljanja dece na Internetu zajednički se bore policijske jedinice SAD, Kanade, Britanije i Australije, koje čine Virtuelnu globlnu grupu za praćenje kriminala. Džon Klark iz američke Agencije za imigraciju i carinu, kaže da je novi pristup nužan zbog sve rasprostranjenije upotrebe Interneta u svetu.

«Globalizacija je mač sa dve oštrice. Mi svi cenimo njene prednosti, medju kojima je Internet, ali ona ima i svoju mračnu stranu.»

Jedan aspekt mračne strane je i lakoća sa kojom seksualni predatori ignorišu granice izmedju zemalja. Džim Plit je direktor Centra za sajber kriminal u okviru Agencije za imigraciju. On kaže da zajednička radna grupa olakšava praćenje takvih slučajeva.

«Ugroženo dete može biti u jednoj zemlji, pedofil u drugoj, Internet server u trećoj, a e-mail filter ili neka druga tehnologija u četvrtoj, dok novac, ako je reč o nekom komercijalnom vebsajtu, može biti u nekoliko zemalja, i sve to mora da se uzme u obzir.»

Plit ističe da je značajan deo saradnje ove grupe - danonoćni sistem praćenja sadržaja na Internetu. Jedna zemlja će «patrolirati» Internetom nekoliko časova, a zatim preneti odgovornost na drugu članicu radne grupe.

Džim Gembl, iz britanskog Centra za zaštitu i sprečavanje eksploatacije dece na Internetu, kaže da ovaj sistem omogućava lokalnoj policiji da uhapsi prestupnika dva sata nakon što su američke vlasti, u nekoj čet-sobi, saznale da planira da zlostavlja svoju decu. Gembl dodaje da novi sistem prestupnike pretvara u – mete.

«Internet je sada još veći neprijatelj predatora, jer mi radimo na ovaj način. Ako neko planira da večeras ode na Internet, i pronadje potencijalnu žrtvu medju decom, neka ima na umu da smo mi na mreži, i da tragamo za njim, 24 časa dnevno».

Gembl kaže da su druge zemlje, uključujući i Italiju, izrazile interesovanje da se pridruže radnoj grupi u borbi protiv ovog globalnog problema.

XS
SM
MD
LG