Linkovi

Pet živih donatora dalo bolesnim ljudima bubreg i time - novi život


Ni jedan od donatora nije poznavao primaoce. Tek nedelju posle operacije, donator je saznao čiji je život spasio, a primalac je mogao da kaže «hvala».

Transplantacija je obavljena istovremeno u bolnici Džons Hopkins u Baltimoru, u državi Merilend. 12 hirurga, 18 medicinskih sestara i desetine pomoćnog osoblja radilo je u šest operaionih sala. Evo kako je to funkcionisalo. Kristini, Džordžu, Džeraldu, Geriju i Šili bili su potrebni bubrezi. Svako od njih je imao potencijalnog donatora. Kristinina majka Florens, bila je dobar donator za Džordža. Džordžova supruga Šeron imala je pravo tkivo za Gerija. Lekari su dali Leslin bubreg Džeraldu, Sandrin bubreg otišao je Šili … Onoreov bubreg Kristini. Ni jedan od donatora nije bio dobar za svoje originalne primaoce, ali su bili dobri za neke od ostalih pacijenata kojima je bio potreban bubreg.

Doktor Robert Montgomeri je predvodio tim hirurga.

«Ovi pacijenti koji sede na mojoj levoj strani učestvovali su u onome što se veruje da je bila prva petostruka donacija bubrega na svetu».

I donatori i primaoci su se osećali dobro posle operacije. Svi su bili podstaknuti ili spasavanjem života ili primanjem novog života. Šila Tornton primila je bubreg Sandre Levner.

«Nikada neću moći da joj se dovoljno zahvalim. Kako da se zahvalite nekome ko vam je spasio život i načinio ga mnogo boljim».

Doktor Montgomeri pozvao je na razjašnjenje u zakonu u kojem se kaže da razmena organa treba da se obavi bez očekivanja neke protiv-vrednosti za uzvrat.
Transplantacija ne bi mogla da se dogodi da se donatori nisu složili sa zamenom organa koja je trebalo da spasi život pacijentima kojima je bila namenjena iako je spasila život stvarnim primaocima.

«Legalitet onoga što smo ovde uradili je nejasan. Ipak, niko ko ima um ili srce ne može da kaže da je to pogrešno.»

Montgomeri kaže da bi program razmene bubrega mogao da pomogne da se olakša ozbiljna nestašica organa, smanje troškovi dijalize i spasu životi.

XS
SM
MD
LG