Linkovi

Zaoštravanje suparničkih palestinskih frakcija


Palestinski predsednik Mahmud Abas preti da će raspisati prevremene izbore da bi prekinuo zastoj koji je izazavala vladavina islamske ekstremističke organizacije Hamas.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je saopštio vođstvu svoje Partije Fatah da su prevremeni izbori jedini način na koji može dase reši sve dublja politička kriza sa vladom koju predvodi Hamas. Abas je to saopštio posle kolapsa višemesečnih razgovora o formiranju umerenije vlade nacionalnog jedinstva, u kojoj bi Fatah i Hamas delili vlast. Cilj je bio formiranje vlade koja bi bila prihvatljivija za Zapad, koji je uveo Hamasu teške sankcije. Međutim, Hamas je odbacio zahteve Abasa i međunarodne zajednice da se odrekne nasilja i prizna Izrael. Viši zvaničnik Fataha, Nabil Šaat, kaže da Hamas ne deluje u interesu palestinskog naroda koji trpi posledice sankcija.

«Ovo nikome i ničemu ne služi i može samo da poveća glad, da poveća gladovanje, poveća bezakonje koje proteklih nekoliko meseci karakteriše našu vladu.»

Hamas tvrdi da Abas nema legalno pravo da raspiše izbore, optužuje ga da pokušava da zbaci izabranu vladu i upozorava da bi situacija mogla da dovede do povećanja nasilja među frakcijama, kaže portparol Hamasa, Ahmed Jusef.

«Oni pokušavaju da izvrše pritisak na nas. Pokušavaju da podriju palestinsku stvar.»

Politička kriza je povećala zategnutost na ulici. Stotine pristalica Fataha su se juče probile u zgradu parlamenta u Gazi, protestujući zbog neisplaćenih plata. Slični sukobi tokom proteklih meseci povećali su strahovanje od izbijanja palestinskog građanskog rata. Predsednik Abas, imajući to na umu, kaže da još nije konačno odlučio da raspiše izbore, a zvaničnici objašnjavaju da on time ostavlja otvorena vrata za dalje razgovore sa Hamasom i pronalaženje kompromisa.

XS
SM
MD
LG