Linkovi

Sve veći broj žena oprobava se u novom sportu


One su novo lice lova i otkrivaju uzbudjenje hvatanja plena, u trenutku dok broj lovaca na svetu postojano opada. U Koloradu je počela sezona lova.

Ta država pokušava da posle decenije opadanja interesovanja za lov promeni situaciju i privuče nove generacije. Kolorado je sponozor lovačkih vikenda kao što je ovaj u jednom staništu fazana.

«Više nije u pitanju tata koji navlači opremu i ide u lov i ostavlja ženu i decu kod kuće. Sada e lov porodični dogadjaj, i svi idu zajedno.»

Dok su ovakvi programi osmišljeni da sami lovci ne bi postali ugrožena vrsta, mladi ljudi nisu njihova jedina ciljna grupa. I žene se pozivaju da se late oružja.

Ideja se isplatila. Broj žena lovaca je u proteklih 5 godina naglo skočio za čak 72%. Razlog su žene poput Kristin Berns.

«Žene postaju sve samostalnije, one počinju da se oprobavaju u stvarima koje obično rade muškarci, i uvidjaju da zapravo uživaju u njima».

U pitanju su žene svih uzrasta. Ela Tejt ima 15 godina.

«Adrenalin skače kad odete u šumu, kada odjednom prhnu ptice i želite da ih pogodite», priča ona.

Instruktori kažu da žene radije love sa drugim ženama, a takodje primećuju i da brzo savladaju taj sport.

«Žene je lakše podučiti. One nemaju potrebu kao muškarci da dokazuju svoju hrabrost i veštinu. Imali smo puno uspeha i obučili neke od ovih žena da budu sjajni lovci.»

Jedan od primera je Džuli Svizi, koja je prvog dana lova ubila jednu pticu.

«Nema boljeg osećanja od onog kad povučete okidač».

Nema?

«Daleko je bolje od šopinga»...

Kada smo već kod šopinga, trgovci su se okrenuli ženama i sada proizvode kamuflažnu opremu za žene, puške sa kraćim cevima, i municiju sa nežnijim trzajem.

Sve su to ohrabrujuće vesti za lovačke države, koji zavise od sporta koji donosi 21 milijardu dolara godišnje da bi finansirale programe zaštite životne sredine.

XS
SM
MD
LG