Linkovi

Prekinut štrajk radnika u Crnoj Gori


Pregovarački timovi menadžmenta i sindikata Kombinata aluminijuma Podgorica potpisali su danas Sporazum čime je i zvanično prekinut dramatični četvrotodnevni štrajk radnika najvećeg kolektiva u Crnoj Gori.

Pregovori uprave, štrajkačkog odbora i Vlade okončani su jutros u četiri sata.

Menadžment se obavezao da od 1. januara uveća fond zarada zaposlenih u KAP-u za deset odsto po organizacinim cjelinama.

Sporazum predviđa da se od 2008. do 2011. godine iznos zrada usklađuje sa rastom inflacije početkom drugog i četvrtog kvartala.

Dogovoreno je da kolektivni ugovor bude potpisan do 20. decembra, a njegov nacrt biće usaglašen sa Komisijom koju će pored članova menadžmenta i sindikata KAP činiti i predstavnici Mistarstava za ekonomski razvoj i zdravlja, rada i socijalnog staranja.

Menadžment se obavezao da protiv Štrajkačkog odbora, štrajkačkih straža i štrajkača neće pokretati sudske postupke zbog prekršaja počinjenih za vrijeme štrajka. Sindikat, dok bude važio Sporazum, neće organizovati štrajk osim u slučaju kršenja kolektivnog ugovora.

Predstavnici štrajkačkog odbora Kombinata aluminijuma, menadžmenta i Vlade nisu do sinoć uspjeli da se dogovore o prekidu štrajka, iako su štrajkači uslovno prihvatili ponudu poslovodstva o povećaju plata za deset odsto.

"Nema dogovora, KAP je pred kolapsom", govorio je sinoć predsjednik Štrajkačkog odbora Momčilo Kaluđerović nakon sastanka, dok je prijetila opasnost da ključni pogon tog kolektiva-elektroliza prestane da radi, čime bi Kombinatu bila nanesena šteta od nekoliko stotina milona eura.

Od momenta kada je većina u Elektrolizi napustila radna mjesta, ekipa od 30 tehničara, inženjera i desetak radnika koji ne podržavaju štrajk nastojala je da održi taj pogon pazeći da ne dođe do curenja ćelija. Elektroliza zapošljava oko 360 radnika.

Poslovodstvo KAP-a koje čine ruski vlasnici i izvršni direktor Adolf Zalcman, saopštili su kako se nadaju da se, nakon postignutog dogovora sa štrajkačima, sličan događaj neće ponoviti.


XS
SM
MD
LG