Linkovi

Moskva: U požaru u klinici za odvikavanje poginulo 45 žena


Vlasti u Moskvi istražuju da li je požar u bolnici u kojem je izgorelo 45 osoba bio podmetnut. Novinar Glasa Amerike Bil Gasperini izveštava iz Moskve da nadležni ukazuju da je broj žrtava toliko veliki zbog kršenja bezbednosnih propisa u staroj zgradi.

Sve žrtve požara koji je izbio pre svanuća su žene, budući da se požar i dogodio u ženskom krilu zgrade. Iscrpljene žene koje s preživele požar, okupile su se ispred zgrade Bolnice broj 17, opisujući buđenje usred noći i dima koji je kuljao sa svih strana. Većina prozora je zatvorena metalnim rešetkama, a vrata su bila zaključana, ali su srećom ipak uspele da pronađu spas. Nadležni kažu da je najveći deo zidova od opeke u zgradi presvučen plastikom, što je izazvalo otrovna dimna isparenja, tako da se većina žrtava ugušila. Vatrogasci kažu da su alarmirani tek pola sata po izbijanju požara. Veruje se da je požar izazvalo namerno paljenje drvene police u bolničkoj kafeteriji, u kojoj inače nema grejnih tela, žica i bilo čega što bi moglo da izazove požar.

Vatrogasni inspektor Aleksandar Čuprijan kaže da je više ljudi moglo da se spase, da je osoblje bolnice brže reagovalo, dodajući da je nedavna inspekcija otkrila brojna kršenja bezbednosnih propisa u zgradi, staroj najmanje 40 godina, i da je osoblju naloženo da to promeni. Tužilac je otvorio istragu koja će biti usredsređena na «namerno uništenje» i nesprovođenje mera bezbednosti. Podsetimo da u Rusiji često dolazi do požara sa ljudskim žrtvama i da se za većinu okrivljuju stare instalacije, nepažnja i loše sprovođenje mera bezbednosti.

XS
SM
MD
LG