Linkovi

Predsednik Buš rekao da će ozbiljno razmotriti sve preporuke Studijske grupe za Irak


Buš rekao da će ozbiljno razmotriti sve preporuke Studijske grupe za Irak

Predsednik Buš je u današnjem, redovnom nedeljnom radio govoru, rekao da će ozbiljno razmotriti sve preporuke Studijske grupe za Irak, dodavši da očekuje izveštaje o Iraku i od Državnog sekretarijata, Sekretarijata za odbranu i Nacionalnog saveta za bezbednost. Bela kuća je saopštila da će predsednik Buš tokom iduće nedelje razgovarati o Iraku sa kongresnim liderima, vojnim zapovednicima i nezavisnim ekspertima, u skladu sa namerama administracije da pre kraja godine predsavi izmenjeni plan za Irak.

Nove žrtve u Iraku

Iračka policija je saopštila da je u eksploziji automobila bombe u svetom šiitskom gradu Karbali poginulo najmanje pet ljudi, a ranjeno još 44. Vlasti su saopštile da se eksplozija dogodila u ranim jutarnjim satima ispred svetilišta Imama al-Abasa. U međuvremenu, zvaničnici u Bagdadu tvrde da je u minobacačkom napadu na pretežno šiitsku četvrt prestonice poginulo 25 ljudi, a da su tri osobe stradale u eksploziji automobila bombe u Mosulu, na severu zemlje. U istom gradu, vlast su saopštile da je iz zatvora pobegao nećak Sadama Huseina, Ajman Sabavi, optužen za posedovanje oružja. Američka vojska je saopštila da je jedan njen pripadanik poginuo od rana zadobijenih u borbi u provinciji Anbar na zapadu Iraka. Istovremeno, irački zvaničnici kažu da su blizu nacrta dogovora o raspodeli naftnog bogatsva zemlje između različitih etničkih zajednica.

Iran nudi pomoć SAD

Iran je saopštio da je pod određenim uslovima spreman da pomogne Sjedinjenim Državama da povuku svoje trupe iz Iraka. Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki na konferenciji Međunarodnog instituta za strateške studije koja se održava u Manami u Bahreinu, rekao je da bi Teheran bio spreman da pomogne, ako Vašington odluči da se povuče i prethodno promeni svoj stav. Ministar nije rekao kakvu vrstu pomoći ima u vidu.

Abas: Postoji mogućnost da raspišem prevremene izbore

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da postoji mogućnost da raspiše prevremene izbore, ukoliko njegova Partija Fatah i vladajuća ekstremistička organizacija Hamas ne postignu politički dogovor. Palestinski zvaničnici su danas potvrdili da će Abas sledeće nedelje objaviti plan za predsedničke i parlamentarne izbore. Vođe Hamasa su odmah odbacile Abasov plan, s obrazloženjem da on predstavlja udar na Palestinsku vladu i da će samo povećati napetost. Palestinko vođstvo je suočeno sa velikom finansijskom krizom zbog međunarodnih sankcija koje su uvedene kada je Hamas početkom godine pobedio na izborima. Zapadni donatori zahtevaju da ekstremistička organizacija prizna pravo Izraela na postojanje i prihvati do sada postignute izraelsko-palestinske sporazume. Palestinski premijer Ismail Hanije, inače član Hamasa, juče je izjavio da ta organizacija nikada neće priznati Izrael i zarekao se da će nastaviti da se brani nasiljem.

XS
SM
MD
LG