Linkovi

Mahmud Ahmadinedžad ponovo doveo u pitanje razmere holokausta


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponovo je danas doveo u pitanje razmere holokausta izvršenog nad Jevrejima tokom nacističke vladavine u Nemačkoj i Drugog svetskog rata.

Uoči medjunarodne naučne konferencije posvećene holokaustu, koju u Teheranu organizuje iranska vlada, on je ponovio svoju ocenu da je holokaust "mit", što je ranije izazvalo oštre reakcije u svetu.

"Tokom prethodnih 60 godina pominjane holokausta smatralo se na Zapadu za zločin, ali sada se vodi ozbiljna debata o tome u medijima i na političkim i javnim skupovima", rekao je Ahmadinedžad za iransku državnu televiziju.

On je ponovio da bi Izrael trebalo premestiti u Severnu Ameriku ili u Evropu.

"Čak su i neki političari sa Zapada objavili da je osnivanje cionističkog režima Izraela bilo greška", kazao je iranski predsednik.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Manušer Mohamadi izjavio je da će se na konferenciji, u ponedeljak i utorak, na koju su pozvani naučnici iz 30 država, razmatrati i pitanje "da li su nacisti zaista koristili gasne komore". Konferenciju su već osudile brojne države i medjunarodne organizacije, a portparol američkog Stejt departmenta Šon Makormak nazvao je taj dogadjaj sramnim.

"Za nas je taj skup samo još jedna sramna poruka režima u Teheranu o tom temi. Zaprepašćujuće je da vodje tog režima nastavljaju da negiraju da je više od šest miliona ljudi stradalo za vreme holokausta", rekao je Makormak.

Iran je takodje kritikovan u medjunarodnoj zajednici zbog toga što je ove godine bio domaćin takmičenja u crtanim filmovima sa tematikom vezanom za holokaust.

XS
SM
MD
LG