Linkovi

Netsi postigli 157 poena, ali ipak izgubili od Finiksa


Džejson Kid je dostigao legendarnog Vilta Čejmberlena na trećem mestu po broju ostvarenih "tripl-dablova" u karijeri, ali to čak nije bila ni najvažnija vest sa sinoćnje utakmice u Nju Džersiju. Netsi i Sansi odigrali su jednu od najuzbudljivijih utakmica svih vremena, a posle dva produžetka i ukupno 58 minuta igre na semaforu je stajalo neverovatnih 161:157 za goste iz Finiksa.

Svako ko je prošle večeri bio u "Kontinental Erlajns Areni" u Nju Džersiju prisustvovao je istorijskoj utakmici, koja se postepeno pretvorila u duel dvojice verovatno najboljih plejmejkera današnjice. Dvostruki MVP NBA lige Stiv Neš na kraju je bio uspešniji od nekadašnjeg saigrača Džejsona Kida i doveo svoje Finiks Sanse do osme uzastopne pobede. Neš je doneo prvi produžetak trojkom svega dve sekunde pre kraja, Kid promašio šut za pobedu na isteku prvog ekstra perioda, a Neš sa devet "vezanih" koševa u drugom nastavku "prelomio" meč.

Plejmeker Sansa završio je sa rekordom karijere 42 poena, uz 13 asistencija i 6 skokova za skoro 48 minuta igre. S druge strane, Kid je postigao 38 poena, uz po 14 asistencija i skokova, za svoj 78. "tripl-dabl" u karijeri, ali je na kraju drugog produžetka izgubio loptu kada je imao priliku da još jednom donese svom timu izjednačenje. Sama utakmicu ostaće zabeležena u knjigama kao četvrta u istoriji po broju postignutih poena oba tima - čak 318. Pored toga, bilo je 21 izjednačenje i neverovatne 34 promene u vođstvu. Dva tima su šutnula na koš 224 puta, pogodila 27 trojki, i imala za ovakav meč vrlo malo izgubljenih lopti – samo 29.

Sansi su imali šestoricu igrača sa dvocifrenim učinkom, Netsi čak sedmoricu, uključujući i Nenada Krstića, koji je od početka ušao u probleme sa ličnim greškama i morao da izađe zbog šestog prekrašaja tri i po minuta pre kraja regularnog toka. Do tada je na parketu proveo svega 21 minuta, ubacio 10 poena (4-10, -, 2-4), uz 4 asistencije, po jedan skok i blokadu. Netsi su u dva produžetka bili i bez Vinsa Kartera, koji je četiri sekunde pre isteka 48. minuta nepotrebno napravio šestu ličnu grešku i izašao iz igre sa učinkom od 31 poen i 9 asistencija.

Zbog toga je na konferenciji za novinare posle utakmice trener domaćih Lorens Frenk bio vrlo strog prema sebi i rekao da je on sam jedini krivac za poraz svoje ekipe.

"Totalno sam upropastio tim. Moji igrači su dali sve od sebe, a ja sam svoj posao u završnici uradio na najgori mogući način. Morao sam da izvedem Vinsa iz igre pre tog faula. Užas!", rekao je Frenk.

Preostale dve utakmice takođe su bile interesantne, doduše ne kao duel Netsa i Sansa. Majami je posle produžetka trijufovao u Sakramentu – 93:91, dok je Detroit iznenadio Mevse u Dalasu – 92:82.

XS
SM
MD
LG