Linkovi

Predsednik Džordž Buš razgovarao sa vodećim članovima Kongresa o Iraku


Predsednik Džordž Buš kaže da će saradjivati i sa republikancima i sa demokratama u Kongresu kako bi se pronašao put za poboljšanje situacije u Iraku. Buš je sa vodećim članovima Kongresa razgovarao o ovonedeljnom izveštaju dvostranačke grupe spoljnopolitičkih eksperata o Iraku.

Predsednik Buš je rekao da je imao veoma konstruktivan sastanak sa republikanskim liderima Kongresa i sa istaknutim demokratama koji će od januara preuzeti kontrolu nad tim zakonodavnim telom.

”Razgovarali smo o Iraku, o potrebi pronalaženja novog puta za napredovanje u Iraku. Razgovarali smo o potrebi da saradjujemo o toj važnoj temi.“

Predsednik je uveravao demokrate da će ”vrata Bele kuće biti otvorena“ kada budu postali većina u Kongresu, i izneo nadu da će se redovno sastajati sa njima.

”Razlog za redovne sastanke je taj što američki narod tako može da zna da ulažemo velike napore da pronadjemo zajedničku polaznu tačku. On to očekuje od nas. On očekuje da radimo na velikim problemima i da ih rešavamo.“

Buš se zahvalio lideru većine u Senatu, Bilu Fristu, i predsedavajućem Predstavničkog doma, Denisu Hastertu, koji su, zbog poraza republikanaca na izborima prošlog meseca, izgubili te vodeće položaje. Pošto će demokrate u januaru preuzeti kontrolu nad Kongresom, predsednik je rekao da mnogo očekuje od saradnje sa novim liderom većine u Senatu, Harijem Ridom, i novim predsedavajućim Predstavničkog doma, Nensi Pelosi. Saradnja izmedju dve stranke jedna je od najvažnijih preporuka Studijske grupe za Irak, koja je izjavila da Sjedinjene Države zaslužuju takvu debatu o Iraku koja bi davala prednost suštini, a ne retorici. Izmedju ostalog, pomenuta grupa je preporučila održavanje razgovora sa Iranom i Sirijom i povlačenje većine američkih borbenih jedinica iz Iraka, do početka 2008. godine. Ali, posle jučerašnjih razgovora sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, predsednik Buš je rekao da neće biti direktnih razgovora sa Iranom dok ta zemlja ne odustane od onoga što predsednik Buš naziva programom za izgradnju nuklearnog naopružanja. Iran odavno demantuje da pokušava da izgradi takvo oružje i tvrdi da njegov nuklearni program ima miroljubivu svrhu. Buš je rekao da neće biti dijaloga ni sa Sirijom, dok ta zemlja ne prestane da se meša u Libanu. Što se tiče broja vojnika, Buš je rekao da mora da bude ”flesibilan i realan“ prema američkom povlačenju iz Iraka. Predstavnica Bele kuće, Dana Perino, saopštila je da će predsednik razmotriti i očekivane izveštaje o Iranu koje pripremaju Pentagon, Državni sekretarijat, i Savet za nacionalnu bezbednost, posle čega namerava da se na tu temu obrati gradjanima uoči Božića.

XS
SM
MD
LG