Linkovi

Izveštaj o Iraku bi mogao biti osnova za dvostranački pristup ratu


Dugoročna politička debata u Vašingtonu oko rata u Iraku doživela je ogroman preokret objavljivanjem izveštaja dvostranačke Studijske grupe za Irak. Veterani medju političarima i članovi Kongresa iz obe političke stranke se nadaju da će te preporuke oblikovati novi dvostranački pristup stabilizaciji Iraka i povratku američkih vojnika kući.

Poruka desetočlane Studijske grupe za Irak je bila otvorena. Aktuelna politika administracije predsednika Buša o Iraku ne funkcioniše i potrebne su promene da bi se spasila ta misija. Glavne preporuke uključuju transformaciju uloge američkih trupa sa borbene na logističku podršku i obuku Iračana, uz moguće povlačenje mnogih američkih vojnika do početka 2008. godine. Studijska grupa je takodje apelovala za nova diplomatska nastojanja sa Iranom i Sirijom sa ciljem početka regionalnih pregovora o budućnosti Iraka. Političari obe stranke mesecima već iščekuju preporuke studijske grupe u nadi da će one pružiti nacrt za uspešno okončanje američkog vojnog prisustva u Iraku koje dovodi do podele u zemlji. Predsednik Buš nije obavezan da prihvati preporuke ove studijske grupe. On je izjavio da ovaj izveštaj obuhvata neke interesantne predloge obećavši da će delovati blagovremeno.

”Ovaj izveštaj će nam svima pružiti priliku da pronadjemo zajednički jezik za dobrobit zemlje.“

Politički analitičar sa Univerziteta države Virdžinije Leri Sabato kaže da će ovaj izveštaj izvršiti novi pritisak na predsednika da izmeni politički kurs prema Iraku:

”Predsednik će prilično morati da se prilagodi, ali nema izbora jer i mnogi konzervativni republikanci jasno stavljaju do znanja da je tekuća politika neodrživa.“

Mnogi članovi Kongresa, iskusni političari i stručnjaci za inostranu politiku nadaju se da će preporuke Studijske grupe o Iraku biti osnova za novi dvostranački konsenzus i promenu kursa debate o Iraku u Vašingtonu. Drugi, poput Džejmsa Karafana stručnjaka za odbrambenu i obaveštaju politiku, vide izveštaj o Iraku kao retku priliku da se ostavi po strani stranačka politika u nastojanju da se postigne uspeh u Iraku i istovremeno vrate američki vojnici kući.

”Ovaj izveštaj nam pruža šansu da izmenimo debatu o Iraku u Sjedinjenim Državama, da obe stranke sagledaju realnost na terenu i praktična rešenja koja se mogu sprovesti, njihove prednosti i loše strane, kako bismo krenuli napred kao nacija i postigli konsezus o Iraku.“

Drugi su pak pesimistični, poput Daniel Pletka, potpredsednice odseka za spoljnu i odbrambenu politiku u Institutu ”American Enterprise“ ovde u Vašingtonu:

”Mislim da je konsenzus veoma malo verovatan, jer je veoma teško shvatiti šta treba učiniti. Nema jednostavnih rešenja te će stoga biti teško da se postigne dvostranački konsenzus za bilo koju grupu ideja.“

Pritisak na predsednika da prihvati bar neke od preporuka studijske grupe mogao bi da se poveća u januaru kad demokrate preuzmu kontrolu nad Kongresom.

XS
SM
MD
LG