Linkovi

Podrška libanskoj vladi


Podrška libanskoj vladi
Podrška libanskoj vladi
<!-- IMAGE -->

Teroristička organizacija Hezbolah predvodi demonstracije protiv vlade libanskog premijera Fuada Siniore. Zamenik portparola državnog sekretarijata Tom Kejsi izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute da «Hezbolah i njegovi saveznici uz podršku Sirije i iranske vlade nastavljaju da rade na destabilizaciji Libana».

«Cilj demonstracija je destabilizacija libanske, legitimno i demokratski izabrane vlade. I svakako, pretnje zastrašivanjem ili nasiljem nisu nešto što mislim da bi bilo ko mogao da smatra demokratskim ili ustavnim mehanizmom za promenu vlade», rekao je Kejsi, dodavši da su Sjedinjene Države «rešene da podržavaju demokratsku Llibansku vladu koja obnavlja i uspostavlja libanski suverenitet».

«Ono što želimo da vidimo je da se stvari rešavaju na miroljubiv i demokratski način koji ne pribegava zastrašivanju ili nasilju. I svakako, sa događajima kao što je ubistvo Pjera Džemajela i slični, jasno je da su to primeri zastrašivanja i pokušaji da se zastraše snage povezane sa libanskom, demokratski izabranom vladom», rekao je Kejsi. Libanski ministar industrije Pjer Džemajel ubijen je u automobilu u severnom predgrađu Bejruta koje je zastupao u libanskom parlamentu.

Kao član Falange, hrišćanske maronitske partije, Džemajel se dugo protivio sirijskom uticaju u Libanu. «Svi prijatelji Libana širom sveta», rekao je državni podsekretar Nikolas Berns, «žele da vide jedinstvo u Libanu. Želimo da vidimo da Libanci uživaju u miru, bezbednosti i stabilnosti i želimo da vidimo da se libanska vlada poštuje».

Berns je rekao da «premijer Siniora uživa puno poštovanje svih svetskih lidera. On je i zaslužio to poštovanje zbog načina na koji vodi vladu. I iskreno», zaključio je Berns, «malo je poštovanja za sve koji govore da put napretka u Libanu vodi kroz nasilje i zastrašivanje».

XS
SM
MD
LG