Linkovi

Majkrosoft privrednicima predstavio novi operativni sistem 'Vista'


Posle nekoliko odlaganja, Majkrosoft je najzad zvanično lansirao novu verziju Vindousa, nazvanu Vista. Novi operativni sistem, za koji Majkrosoft kaže da će biti bezbedniji i jednostavniji za upotrebu, predstavljen je prošle nedelje privrednicima. Običnim kupcima Vista će biti dostupna tek iduće godine.

Vista je prva nova verzija Majkrosoftovog operativnogi sistema za poslednjih 6 godina. Tim povodom, izvršni direktor Majkrosofta, Stiv Balmer, zazvonio je tradicionalno zvono kojim se obeležava početak rada njujorške berze:

”Veoma smo uzbudjeni ovim predstavljanjem, koje označava naš do sada najveći talas proizvoda, u vezi sa našim možda najznačajnijim proizvodom od 1995. godine do danas - operativnim sistemom Vindous Vista i verzijom Majkrosoft ofisa 2007.“

Majkrosoft kaže da će sa Vistom kompjuteri biti bezbedniji, snažniji i grafički dinamičniji, naročito u kombinaciji sa programom Ofis 2007, i promenama koje on donosi u aplikacijama kao što su Vord, Autluk i Pauer point. Ali Balmer je rekao da Vistu za sada mogu da nabave samo firme:

”Danas pokrećemo ono što smo nazvali biznis verzijom. Potrošačima će Vista biti ponudjena krajem januara, kada ćemo opet doći i lansirati je za široku publiku.“

Majkrosoft kaže da će cena Viste biti slična ceni Vindousa eks-pi, i da će imati pet različitih verzija za poslovne i kućne kompjutere. Cene se kreću od 99 dolara za osnovnu kućnu verziju, do oko 400 dolara za najbolju verziju - Vista altimet (Ultimate). Privredni analitičar Sajmon Jejts kaže da je uspeh novog operativnog sistema od kritične važnosti za Majkrosoft, ali i za čitavu industriju pi-sija.

”Ako lansiranje Viste ne krene dobro i ako je publika ne prihvati, to će se potencijalno kratkoročno odraziti na prihode Majkrodofta.“

Kompanija očekuje da će do kraja 2007. više od 200 miliona ljudi koristiti bar jedan od ovih novih proizvoda. Procenjuje se da 800 miliona, ili oko 90 odsto kompjutera u svetu, koristi Vindous.

”Na kraju, svi će preći na novi operativni sistem, on je skoro neizbežan, ali biće potrebno pet ili šest godina da postane rasprostranjen kao Windows XP.“

Računa se da je Majkrosoft utrošio sedam milijardi dolara na razvoj Viste, a problemi sa bezbednošću odložili su njeno lansiranje za skoro dve godine.

XS
SM
MD
LG