Linkovi

Ozvaničeno partnerstvo Crne Gore sa američkom saveznom državom Mejn


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnik Jovan Lakčević i načelnik Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država general-potpukovnik Stiven Blam objavili su danas u Podgorici ustanovljenje Programa državnog partnerstva između Crne Gore i američke države Mejn.

General-potpukovnik Stiven Blam rekao je na konferenciji za novinare da će saradnja početi odmah nakon potpisivanja sporazuma o statusa trupa i korišćenju infrastrukture, navodeći da očekuje da će vlade Crne Gore i SAD-a uskoro potpisati taj dokument.

‘’Radi se o prvom istorijskom koraku u pokretanju snažnog bilateralnog partnerstva u oblasti odbrane između SAD i Crne Gore”.

Blam je kazao da Program državnog partnerstva između Crne Gore i američke države Mejn predviđa četiri modela saradnje.

“Prva oblast je razmjena oficira, podoficira i vojnika, druga podrazumijeva saradnju vojnih jedinica, treća razmjenu iskustava i proces učenja, dok četvrta oblast obuhvata pomoć civilnom sektoru u vanrednim situacijama”, naveo je on.

Blam očekuje da će partnerstvo Crne Gore i države Mejn ići uzlaznom putanjom i poručio da su SAD spremne da budu dugotrajni partner.

“Naša posjeta je dio istorijskog partnerstva između Crne Gore i države Mejn i nemam nikakve dileme da li će ono biti uspješno. Ministarstvo odbrane SAD-a u potpunosti podržava ovu saradnju”, istakao je načelnik Biroa Nacionalne garde SAD-a.

Blam je naveo da su dosadašnja iskustva pokazala da su Programi državnog partnerstva rezultirali učlanjenjem tih zemelja u Partnerstvo za mir i kasnije u NATO.

On je istakao da Crna Gora i SAD dijele iste civilizacijske vrijednosti kao što su: demokratija, odgovorno ponašanje na globalnom planu i snažna politika nacionalne bezbjednosti.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnik Jovan Lakčević je rekao da Vojska Crne Gore ima izvanrednu saradnju sa SAD.

“Ovo je prvi istorijski korak u uspostavljanju bilateralnih odnosa u oblasti odbrane između Crne Gore i SAD i predstavlja početak buduće saradnje u vojnom i civilnom sektoru”, kazao je on.

On je rekao da se saradnja u oblasti odbrane reflektuje i na druge oblasti društvenog života tako da će ona imati svoje pozitivne uticaje i na ekonomskom planu.

Lakčević je zahvalio na pomoći SAD kako bi Vojska Crne Gore ispunila svoje obaveze iz programa Partnerstvo za mir.

“Vojska Crne Gore, pored domaćih, izvršavaće i sve svoje međunarodne obaveze i na tom planu potrebna nam je podrška i pomoć SAD. Smatramo da u državi Mejn imamo partnera koji će nam pomoći da uspješno izvršimo sve zadatke”, naveo je on.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zahvalio se danas Sjedinjenim Američkim Državama na podršci Crnoj Gori za pridruženje Partnerstvu za mir. On je izrazio zadovoljstvo što će Vojska Crne Gore zaključiti ugovor o partnerstvu sa Nacionalnom gardom države Mejn, kaže se u saopštenju iz Kabineta crnogorskog predsjednika.

Crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić rekao je da je Crna Gora posvećena borbi protiv terorizma, a u tome je značajna podrška Sjedinjenih Američkih Država. On je general-potpukovnika Stevena Blama upoznao sa stepenom reformi i trenutnim stanjem u oblasti odbrane u Crnoj Gori, nakon osnivanja Ministarstva odbrane.

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen zahvalio je SAD-u na podršci i pomoći i naveo da će bilatrealna saradnja biti značajno unaprijeđena uspostavljanjem partnerstva Crne Gore sa američkom državom Mejn.

Pripadnici SAJ-a Vojske Crne Gore na poligonu za obuku u Danilovgradu pokaznom vježbom, demonstrirali su obučenost i vojne vještine.

SAJ je u zadatim situacijama pokazao osposobljenost i spremnost za borbu protiv svih oblika kriminala, posebno terorizma, radi očuvanja bezbjednosti i zaštite građana i njihove imovine.

General Stiven Blam najavio je podršku i saradnju sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom i kazao da će je Nacionalna garda SAD-a podržati u specijalnim metodama obučavanja i materijalno-tehičkom opremanju.

XS
SM
MD
LG