Linkovi

Senat portvrdio kandidaturu Roberta Gejtsa


Američki Senat potvrdio je nominaciju Roberta Gejtsa za novog sekretara za odbranu.

Gejts je bivši direktor CIA. On bi, već tokom decembra, trebalo da preuzme funkcju vodećeg civila u Pentagonu, od Donalda Ramsfelda koji je podnio ostavku samo dan poslije poraza reublikanaca na izborima za Senat i Predstavnički dom Kongresa.

Gejtsa su na Kapitol Hilu podržala 92 senatora, dok su protiv bila samo dva.

Republikanski senator Džon Vorner iz Virdžinije, odlazeći predsjedavajući Odbora za oružane snage, rekao je kako očekuje da Gejts administraciji predsjednika Buša pruži svježu i iskrenu procjenu situacije u Iraku i drugih izazova:

"Uvjeren sam da će apsolutno bez zaziranja, Gejts savjetovati ekspertski i profesionalno, uz iskrene ocjene kompleksnih pitanja sa kojima se suočavaju naša zemlja i svijet uopšte", kazao je Vorner.

Prije potvrde u Senatu, Gejts je dva dana odgovarao na pitanja senatora, uglavnom o jednoj temi – Iraku. Rekao je da je "otvoren za nove ideje" i upozorio da bi na Bliskom istoku moglo doći do regionalnog sukoba, ukoliko se Irak ne stabilizuje u roku od najviše dvije godine.

Gejts je bio i član dvostranačke Studijske grupe za Irak koja je u preporukama objavljenim istovremeno sa njegovom potvrdom u Senatu, preporučila promjenu politike prema Iraku i povlačenje glavnine borbenih snaga do 2008. Demokrate su pozdravile te preporuke i pozvale Buša i Gejtsa da ih slijede.

"Sada ćemo imati prijeko potrebnu promjenu u Pentagonu," rekao je senator Dik Durbin, demokrata iz Ilinoja. "Znam da su članovi kongresa iz obje stranke vrlo raspoloženi da rade sa Gejtsom i mijenjaju stvari, ali je to - u konačnom - odgovornost predsjednika Buša", kazao je Durbin.

XS
SM
MD
LG