Linkovi

Buš i članovi Senata selektivno prihvataju preporuke


Predsednik Buš i članovi Senata obavestili su u četvrtak Studijsku grupu za Irak da verovatno neće u celini usvojiti njen izveštaj koji sadrži ukupno 79 preporuka. Medjutim, kopredsedavajući Grupe su izneli svoje gledište da izveštaj sadrži sveobuhvatan pristup i da bi trebalo da bude prihvaćen u celini ili u što većem delu.

Na pretresu u senatskom odboru za oružane snage, bivši državni sekretar - kopredsedavajući Studijske grupe, Džejms Bejker, rekao je da zvaničnici ne bi trebalo da uzmu iz izveštaja Grupe samo ono što im se svidja a da ignorišu ostatak.

«Nadam se da izveštaj nećemo tretirati kao vočnu salatu i reći - ovo mi se svidja, a ovo ne. Ovo je sveobuhvatna strategija čiji cilj je da reši problem sa kojim smo suočeni u Iraku, ali je takodje namenjena i rešavanju drugih problema u regionu.»

Drugi kopredsedavajući, bivši kongresmen Li Hamilton, izneo je slično gledište i naglasio hitnost utvrdjivanja i usvajanja nove politike kako bi se poboljšala sposobnost iračke armije i podstaklo nacionalno pomirenje i regionalna saradnja.

«Niko ne može da garantuje uspeh, čak i ako preduzmemo prave korake, ali svakako možete da osigurate neuspeh, ukoliko ih ne preduzmemo.»

Medjutim, dok su Bejker i Hamilton još svedočili u Kongresu predsednik Buš je na konferenciji za novinare u Beloj kući izneo drugačije mišljenje.

« Mislim da je ovo vrlo važan izveštaj i da je to veoma važan deo naših nastojanja da usvojimo novi pristup, novi način za napredak u Iraku.»

Medjutim, predsednik je delovao iznadjeno kada mu je novinar preneo pono ono što su Hamilton i Bejker rekli u Senatu.

«Ne mislim da Džim Bejker i Li Hamilton očekuju od nas da usvojimo svaku njihovu preporuku, ali znam da očekuju da razmotrimo svaku preporuku.»

Zvaničnici navode da je izveštaj Studijske grupe samo jedan od izveštaja koji će biti uzeti u obzir. Savetnici Bele kuće pripremaju sopstveni izveštaj, što čine i visoki vojni zvaničnici.

XS
SM
MD
LG