Linkovi

Preporučeno povlačenje glavnine borbenih snaga iz Iraka do početka 2008. godine


Dvostranačka ekspertska grupa zaključila je da politika predsjednika Buša prema Iraku nije djelotvorna i u preporukama političkih promjena navela da bi većinu borbenih američkih trupa iz Iraka trebalo povući do početka 2008. godine

Kopredsjedavajući tzv. Studijske grupe za Irak, bivši demokratski kongresmen Li Hamilton (Lee Hamilton) predstavio je izvještaj danas u Vašingtonu. Rekao je da se poslije četvorogodišnjeg rat i više od dvije hiljade ubijenih američkih vojnika, užasna situacija u Iraku još i pogoršava. Hamilton smatra i da je mogućnost Sjedinjenih Država da utiču na situaciju u Iraklu sve slabija.

Panel je preporučio da američka vojska svoju primarnu, borbenu misiju, zamijeni misijom podrške i da do prvog tromjesečja 2008. povuče glavninu borbenih snaga.

Drugi ko-predjedavajući Grupe, bivši državni sekretar Džejms Bejker (James Baker), rekao je da panel istovremeno preporučuje petostruko uvećanje broja američkih instruktora u iračkoj armiji, sa oko četiri hiljade na blizu 20 hiljada.

Bejker je rekao i da Studijska grupa ne predlaže povećanje ukupnog broja vojnika u Iraku, jer – kako je kazao – takva mogućnost jednostavno nije na raspolaganju. Bejker je takođe pozvao i na novu diplomatsku ofanzivu čiji je cilj da se u dijalog o budućnosti Iraka uključe svi susjedi, uključujući Iran i Siriju. Pozvao je predsjednika Buša da obnovi napore u okviru šire bliskoistočne mirovne inicijative.

U prvoj reakciji na izvještaj, portparol Bijele kuće, Toni Snou (Tony Snow), negirao je da je izvještaj Studijske grupe za Irak odbacivanje politike Bušove administracije, ali da će Bijela kuća svakako dobro proučiti preporuke objavljene u tom dokumentu.

U izvještaju se takođe, predsjednik Buš poziva da zajedno sa Kongresom nađe "odgovorne zaključke" u vezi sa "dugim i skupim ratom." Navodi se da uspjeh u realizaciji preporučenog, umnogome zavisi od nacionalnog jedinstva Amerikanaca u vrijeme jake političke polarizacije.

Sam predsjednik je rekao da je panel dao "vrlo tešku procjenu " situacije u Iraku i da među preporukama ima vrlo zanimljivih rješenja. Buš nema obavezu da prati preporuke panela, čiji je jedan od članova bio i budući sekretar za odbranu, Robert Gejts (Gates).

Buš je danas rekao da će da razmotri i druge studije koje su odvojeno pripremili Pentagon, Stejt Dipartment i Savjet za nacionalnu bezbjednost.

XS
SM
MD
LG