Linkovi

Havijer Solana: Prihvatljivo samo "održivo " rešenje budućnosti Kosova


Šef srpske diplomatije, Vuk Drašković se danas sastao sa viskoim predstavnikom EU, Havijerom Solanom, a tom prilikom je ponovljeno očekivanje Viskog predstavnika da će se pregovori Brisela i Beograda nastaviti nakon izbora. Solana je, razgovarajući o Kosovu, naglasio važnost donošenja "održivog" rešenja.

Susret ministra spoljnih poslova Srbije, Vuka Draškovića i visokog predstavnika EU, Havijera Solane bio je prilika da se još jednom potvrdi očekivanje da će se pregovori o Stabilizaciji i pridruživanju, preknuti maja ove godine, nastaviti posle izbora u Srbiji.

"Želeo bih vemo mnogo da se iskoristi trenutak i nastavi sa progresom, kretanjem naprijed. To je moja želja i mislim da će to verovatno i biti rezultat".

Solana je naglasio važnost početka pregovra o ublažavanju viznog režima kao pitanje do kojeg je i Srbiji i EU veoma mnogo stalo. Visoki predstavnik je svestan da trenutno "postoje teškoće" koje će se, nada se on, uskoro otkloniti.

Tokom susreta je bilo reči i o Kosovu- za Solanu je prihvatljivo samo "održivo " rešenje budućnosti Kosova, i u tom se svelu mora učiniti sve kako bi se do takvog rešenja i došlo. Šef srpske diplomatije, nakon sastanka, održivo rešenje tumači kao ono koje bi zadovoljilo interese obe strane- legitimne zahteve Srbije za teritorijalnim integritetom i želju Albanaca da upravljaju Kosovom.

Za njega, ne treba mnogo napora, koji bi se uložili sa srpske i albanske strane, da bi se došlo do sporazuma prihvatljivog svima i održivog rešenja budućnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG