Linkovi

Sudije: Primeniti medicinske mere zaštite zdravlja Vojislava Šešelja


Sudsko veće Haškog tribunala naložilo je danas holandskim vlastima da primene sve medicinske mere za zaštitu života Vojislava Šešelja, uključujući i priključivanje na infuziju.

U nalogu veća, od vlasti Holandije zahteva se da "primene medicinske koje u slučaju medicinske potrebe mogu uključiti intervenciju poput priključivanja na infuziju - u cilju zaštite zdravlja i dobrobiti optuženog i izbegavanja gubitka života". Te mere, precizira veće, ne smeju biti u suprotnsti sa međunarodnim standardima lekarske etike, niti obavezujućim pravilima međunarodnog prava. Ministarstvo pravde Holandije večeras je saopštilo da neće komentarisati odluke Tribunala u vezi sa Šešeljevim štrajkom glađu. Holandske vlasti su zadužene za medicinsku brigu o pritvorenicima Tribunala.

Sudsko veće naglašava da je "neophodno da zemlja domaćin preduzme odlučne mere, kako bi suđenje Šešelju moglo biti nastavljeno i, istovremeno, ispunjena dužnost Tribunala da zaštiti zdravlje i dobrobit optuženog". U odluci se navodi da je Šešelj, iako je odlučan u odbijanju hrane, lekova i bilo kakvog medicinskog tretmana, u jednom podnesku izričito stavio do znanja da "nema ni motivaciju, ni nameru da počini samoubistvo".

Osvrćući se na Šešeljeve zahteve, sudije naglašavaju da se oni stalno menjaju i navode da je veće neke od njih već razmatralo u skladu sa sudskom procedurom. "Sudsko veće izražava svoju zabrinutost i žali što je optuženi izabrao sredstva koja nisu pravna za ispunjenje svojih zahteva...Tribunal ne može prihvatiti da uslovi za suđenje budu određeni sredstvima koja nisu pravna i koja nameće optuženi", ističe se u odluci.

Tribunal je, inače, ranije danas preko portparola Refika Hodžića apelovao na Šešelja da prekine štrajk i vrati se u sudski proces. Hodžić je ocenio i da Šešelj drži ključ svog života, iako je sud odlučan da učini sve da zaštiti zdravlje optuženog.XS
SM
MD
LG