Linkovi

Kosovo i Republika Srpska ponovo u žiži interesovanja Vlade Srbije


Premijer Vojislav Koštunica naglasio je u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Francuske pri Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i ssaradnju da se za budući status Kosova mora naći kompromisno rešenje. Kako se navodi u saopštenju vladine Službe za informisanje, na sastanku je istaknuto i da je neophodno a međunarodna zajednica preuzme deo odgovornosti kada je u pitanju budući status Kosova.

A šefica Koordinacionog centra za Kosovo Sandra Rašković-Ivić izjavila je da bi predlog rešenja statusa Kosova, koji će specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari podneti posle srpskih parlamentarnih izbora, trebalo da bude osnova za nastavak pregovora :

Srbija je rešena da Kosovo ostane njen sastavni deo, da je strpljiva i spremna za pregovore.“

Dan pošto je državna kompanija Telekom Srbije kupila većinski udeo u Telekomu Republike Srpske, premijer Koštunica najavio je da će veoma brzo uslediti nove značajne investicije Srbije preko Drine. Snažan privredni razvoj Srbije i Republike Srpske predstavlja zajednički cilj i interes, a to je i interes celog regiona, i mi taj cilj na najbolji način ostvarujemo, kaže se u pisanoj izjavi Vojislava Koštunice.

Nezavisni eksperti ukazuju da ta kupovina predstavlja politički potez u predizbornoj kampanji u Srbiji. Ekonomista Miroslav Prokopijević tvrdi da je kupovina Telekoma Srpske ekonomski besmislen i tragično loš poslovni potez, a njegov kolega Milan Kovačević smatra da je to preuzimanje preskupo plaćeno.

XS
SM
MD
LG