Linkovi

Novi većinski vlasnik "Telekoma Srpske" je "Telekom Srbija"


Odluku su doneli Vlada Republike Srpske, Savet za privatizaciju i Komisija za provodjenje tendera na zajedničkoj sednici otvorenoj za javnost, a ponuda "Telekoma Srbija" iznosi jednogodišnji budžet RS. Na medjunarodni tender za prodaju "Telekoma Srpske", koji je zatvoren 20. novembra, ponudu je pored "Telekoma Srbija" dostavio i "Telekom Austrije" u visini od 467 miliona evra.

Time je konačno stavljena tačka na višemesečnu trku oko kupovine 65 odsto državnog kapitala najuspešnijeg preduzeća u RS, a da bi se obezbedila što veća transparentnost celokupnog procesa, sednica je bila otvorena za javnost uz direktan televizijski prenos.Predstavnici Vlade RS, Saveta za privatizaciju i Komisije za provodjenje tendera su utvrdili da su proces privatizacije i celokupna tenderska procedura protekli bez problema i propusta. Od preostalih 35 odsto kapitala, po 10 je ostalo u vlasništvu privatizacionih fondova i ostalih akcionara, a 15 odsto fondovima za restituciju i penziono-invalidsko osiguranje. "Telekom Srpske" zapošljava 2.748 radnika, u mobilnoj mreži registrovano je 630.017 pretplatnika, u fiksnoj 350.585, dok internet provajder TEOL ima 30.500 korisnika. Banjalučka berza je obustavila u ponedeljak trgovanje akcijama "Telekoma Srpske" želeći da time obezbedi ravnopravan položaj svih investitora, budući da su ponudjene cene od 1. decembra bile poznate članovima Komisije za provodjenje tendera.

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je gradjanima RS privatizaciju "Telekoma Srpske" i istakao da će novac od prodaje biti usmeren u projekte za zapošljavanje i razvoj infrastrukture. Posle saopštavanja pobednika na tenderu Dodik je rekao da od "Telekoma Srbija" očekuje sniženje cena usluga i uvodjenje novih tehnologija. On je podsetio da kupovina "Telekoma Srpske" za "Telekom Srbija" predstavlja prvi veliki projekat van zemlje čime je postao regionalna kompanija. Dodik je rekao da će u narednim nedeljama biti potpisan ugovor posle kojeg postoji rok od 30 dana za uplatu novca od privatizacije u budžet RS.

XS
SM
MD
LG