Linkovi

Predsednik Džordž Buš upoznat sa izveštajem Studijske grupe za Irak


Predsednik Džordž Buš dobio je izveštaj i preporuke Studijske grupe za Irak koja je šest meseci proučavala rat u Iraku, ali Bela kuća ne veruje da će to doprineti brzom rešenju iračkog problema. Portparol Bele kuće Toni Snou izjavio je da je Buš bio na ručku sa nekadašnjim državnim sekretarom Džejmsom Bejkerom koji je kopredsedavajući Studijske grupe. Studijska grupa će danas objaviti svoje preporuke, a Bejker, koji je dugogodišnji Bušov prijatelj, upoznao je predsednika sa njihovim sadržajem.Mnogi u Vašingtonu i inostranstvu očekivali su da će izveštaj ponuditi način da se izvrši velika promena kursa u Iraku i da se američki vojnici izvuku iz nepopularnog troipogodišnjeg rata, u kome su dosad imali 2.905 žrtava.

"Mislim da svi koji očekuju magični metak iz Hamilton-Bejkerove komisije, na njena leđa stavljaju nepravedan teret", rekao je Snou.

Očekuje se da će Studijska grupa predložiti povlačenje vojske iz Iraka u narednih godinu-dve, ali da neće predložiti tačan rok povlačenja. Grupa će, najverovatnije, predložiti i održavanje regionalne konferencije koja će dovesti do direktnih pregovora SAD sa Iranom i Sirijom, čemu se Buš protivi. Bela kuća insistira na tome da preporuke Studijske grupe za Irak nisu obavezujuće za Buša i da i Pentagon i Savet za nacionalnu bezbednost istovremeno vrše procenu politike prema Iraku. Snou je rekao i da Bušova prva reakcija na sutrašnje objavljivanje izveštaja neće biti i definitivna, jer će mu biti potrebno vreme da prouči preporuke i izveštaj Studijske grupe za Irak.

XS
SM
MD
LG