Linkovi

Fidži: Četvrti državni udar u dvije decenije


Vojska Fidžija objavila je da je preuzela vlast, potvrđujući da je u toj ostrvskoj zemlji u južnom Pacifiku izveden i četvrti državni udar u posljednje dvije decenije.

Vojni komandant Frenk Bainimarama rekao je novinarima u Suvi da je preuzeo upravljanje vladom i zemljom i da je razvlastio aktuelnog predsjednika države, Laiseniju Karasea.

On je pozvao na mir i redovno obavljanje poslova, navodeći da bi državom do izbora mogla da upravlja i privremena vlada.

Bainimarama je odavno prijetio pučem, optužujući svrgnutu vlast da je korumpirana i da nije dovoljno oštro kaznila one koji su izveli prethodni državni udar, 2000. godine.

Karase, koji je pobijedio drugi put na izborima u Fidžiju, u maju ove godine, ranije danas je saopštio da se nalazi u kućnom pritvoru.

Lideri u regionu osudili su državni udar u Fidžiju. Premijer Novog Zelanda,Helen Klark, suspendovala je saradnju u sektoru odbrane, dok je premijer Australije, Džon Hauard, i pored osude puča, odbio da na ostrvo pošalje vojsku i interveniše na zahtjev svrgnutog šefa države Karasea. Hauard smatra da nije u interesu njegove zemlje da se miješa.Bainimarama je ranije najavio oružani otpor svakoj intervenciji sa strane.

XS
SM
MD
LG