Linkovi

Gotovina, Čermak i Markač negiraju krivicu za progon krajiških Srba


Hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan čermak i Mladen Markač izjasnili su se danas da nisu krivi po četiri nove tačke izmenjene i objedinjene optužnice koja im na teret stavlja progon Srba iz Kninske krajine u leto i jesen 1995.

Pred sudijom Bakoneom Molotom, negirali su krivicu za ubistva, nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima.

Objedinjenom optužnicom Gotovini, čermaku i Markaču na teret se stavljaju još progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, pljačka privatne i javne imovine i bezobzirno razaranje naselja. Gotovina, čermak i Markač ranije su saopštili da ne prihvataju krivicu za te zločine.

Sudija Moloto je na jutrošnjoj raspravi pomenuo da bi sudjenje trojici hrvatskih generala u penziji moglo početi u maju iduće godine, dodajući da je to samo okvirni plan. Gotovinin advokat Gregori Kiho rekao je da je to iznenadjenje za sve tri odbrane, a verovatno i za Tužilaštvo, s obzirom na složenost postupka. General Gotovina uhapšen je prošle godine u španiji, posle četvorogodišnjeg bekstva. On u pritvoru Haškog tribunala očekuje početak sudjenja. Generali Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Tribunalu, a zatim su privremeno oslobođeni. Oni su se danas izjasnili iz Zagreba, putem video linka.

LJajić: Tribunal spreman da Šešelja leči van zatvora

Haški tribunal načelno je spreman je da dozvoli lečenje Vojislava Šešelja u civilnoj bolnici u Hagu, van sudskog pritvora, izjavio je večeras u Hagu Rasim Ljajić, šef Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa tim sudom. Ljajić je posle sastanka sa predsednikom Tribunala Faustom Pokarom, precizirao da bi Tribunal bio saglasan da Šešelja koji već četvrtu nedelju štrajkuje gladju, leče leari koje on predloži i u koje ima poverenje.

"To je ustupak koji su oni spremni da učine, imajući u vidu ozbiljne situaciju koja postoji sa Šešeljevim zdravstvenim stanjem zbog njegovog štrajka gladju", rekao je Ljajić.

On je napomenuo da će Tribunal "po hitnom postupku" odlučivati o žalbi na prvostepenu odluku o nametanju branioca Šešelju protiv njegove volje. Tu žalbu je u Šešeljevo ime podneo holandski advokat Tjarda van der Spul.

"Naravno, ni predsednik suda Pokar, niti bilo ko drugi, ne može prejudicirati kakva će odluka biti, ali ja sam još jednom naglasio značaj eventualne odluke da se Šeselju vrati pravo da se brani sam. Sudija Pokar je rekao da je on to pravo imao i zloupotrebio, ali ja sam ipak ukazao da bi bilo značajno da žalbeno veće donese odluku da se Šešelj sam brani", podvukao je Ljajić.

On je potvrdio da je sa sudijom Pokarom razgovarao i o "ličnom apelu" šefa srpske diplomatije Vuka Draškovića da Šešelj bude upućen na lečenje u Srbiju.

"Mi smo razgovarali o svim mogućim rešenjima, naravno i na tu temu. Sudija Pokar je ponovio ono što je jutros rekao i našem ambasadoru Radoslavu Stojanoviću - da on o tome ne odlučuje, već sudsko veće", naznačio je Ljajić.

XS
SM
MD
LG