Linkovi

Drašković: Međunarodna zajednica još uvek nema rešenje za Kosovo


Međunarodna zajednica još uvek nema rešenje za Kosovo, uveren je šef srpske diplomatije, Vuk Drašković, nakon brojnih susreta sa kolegama prisutnim na ministarskom skupu OEBS-a u Briselu. Opšte neslaganje oko budućeg statusa Kosova dokaz je dramatične sutuacije vrha OEBS i EU koja prati razmišljanje o rešenju ovog pitanja.

Ako su Evropljani oko nečeg jedinstveni, onda je to nejedinstvo stava o konačnom kosovskom rešenju, ukazao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković, tokom drugog dana ministarskog sastanka OEBS-a u Briselu.

Nešto ranije šef srpske diplomatije se sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara, Nikolasom Bernsom, koji je javnosti izrazio čuđenje ruskom najavom da bi se na odluku o konačnom rešenju statusa Kosova mogao staviti veto Moskve. Berns za takvo nešto ne vidi razlog, tim pre što još niko nije video Ahtisarijev prijedlog. Ovaj diplomata očekuje da će Savet bezbednosti usvojiti rezoluciju o kosovskom statusu mesec dana nakon što Ahtisari predoči svoj predlog.

Na drugoj strani Brisela, okupili su se visoki predstavnici brojnih država, uz evropske sagovornike diskutujući o proširenju i Balkanu. Tu je, predsednik Hrvatske, Stipe Mesić, uputio poruku zvaničnom Beogradu da se okrene sebi- nakon što je rešeno pitanje osamostaljenja CG, nakon što će biti rešeno pitanje budućnosti Kosova, on poziva na rešenje koje će se tražiti u okviru "srpskih granica". Odgovorajući na pitanje zašto je Branimir Gavaš, optužen za ubijanje srpskih civila u Osjeku, pušten iz pritvora, Stipe Mesić odgovorio kako je to stvar pravosuđa, i odgovora na traženje Glavaševih advokata, da se zbog njegovog zdravstvenog stanja prekinu istrage.

XS
SM
MD
LG